Koronakriza oštetila Njemačku za 350 milijardi eura

Dodajte komentar

Njemačka privreda je od početka pandemije pretrpela ogromnu štetu, saopštio je Institut njemačke privrede iz Kelna.

“Od početka pandemije njemačka privreda je izgubila 350 milijardi eura dodate vrijednosti, najvećim dijelom zbog drastično smanjene privatne potrošnje”, piše u izveštaju Intituta, prenose njemački mediji.

Dodaje se da čak i da BDP krajem 2022. dostigne pretpandemijski nivo, ostaje “ogromna razlika” u poređenju s pretpostavkom da do pandemije nikada nije došlo.

“Praznina nastala smanjivanjem dodate vrijednosti i prihoda će se popuniti tek ako u nadolazećim godinama budemo svjedočili snažnom privrednom rastu”, piše u izvještaju.

No, kako Njemačka novinska agencija (dpa) saznaje iz vladinih izvora, nova vlada za tekuću godinu računa s privrednim rastom od svega 3,6 odsto. Prethodna vlada je još u septembru polazila od stope privrednog rasta od 4,1 za 2022. Godine 2021. je zabilježen privredni rast od 2,7 odsto nakon što je 2020. smanjen za 4,6 procenata.

Prema proračunima Instituta, u posljednje dvije godine pandemija je zbog mjera zatvaranja i poteškoća prilikom isporuka robe, prouzrokovala smanjenu privatnu potrošnju od 270 milijardi eura. Ekonomisti kod potrošača primjećuju i “promjenu ponašanja”.

“Građani su se iz straha od zaraze ustručavali od odlaska u bioskope i restorane čak i kada je to ponovo bilo moguće. Novac je umjesto toga završavao na štednji”, kaže autor analize Instituta Mihael Gremling.

Tzv. privredni mudraci, predstavnici vodećih njemačkih ekonomskih instituta, procenjuju da bi nakon normalizacije situacije s protokom roba moglo doći do naglog oslobađanja zastoja u investicijama i potrošnji što bi moglo pozitivno djelovati na brzi oporavak privrede.

Izvor: Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *