SPAC kompanije otkazuju planove za izlazak na berzu

Sve više takozvanih “blanko ček” kompanija odustaje od lova na ugovore pre nego što on uopšte počne, što ukazuje na to da se aktivnosti na donedavno živahnom tržištu akvizicija specijalne namjene (SPAC) usporavaju.

Sedam kompanija za akviziciju posebne namjene, koje su namjeravale da zajedno prikupe više od 2,5 milijardi dolara, pisalo je američkoj Komisiji za hartije od vrijednosti sa zahtjevom da se planirane inicijalne javne ponude od početka januara otkažu, prenosi Financial Timesa.

Još jedna ovakva kompanija je ove nedjelje povukla svoju izjavu o registraciji. Pet njih je već u decembru povuklo planove za izlazak na berzu (IPO), što je posebno značajno ako se u obzir uzme činjenica da je u prvih 11 mjeseci 2021. godine zabilježeno samo tri odustajanja od IPO, navodi se u analizi regulatornih podnesaka koju je sastavila firma za analizu podataka Sentieo.

Prošle godine SPAC firme su po prvi put prikupile više sredstava u odnosu na one koje su odabrale tradicionalni IPO. Međutim, entuzijazam investitora je posljednjih mjeseci splasnuo zbog kombinacije lošeg učinka, oštrije regulatorne kontrole i nekoliko većih skandala.

Firma Riverside Management Group prikupila je 1,1 milijardu dolara kroz tri IPO za SPAC kompanije između februara 2019. i februara 2021. Posljednja listirana SPAC kompanija tek treba da pronađe firmu voljnu da joj se pripoji.

Prošle nedjelje kompanija Riverside je otkazala četiri neiskorišćene registracije, od kojih je najveća trebalo da prikupi 725 miliona dolara, prenosi Biznis.rs.

SPAC kompanije imaju rok od 18 mjeseci do dvije godine da kompletiraju sporazum nakon izlaska na berzu, a nakon toga su u obavezi da vrate sav prikupljeni novac investitorima. Od početka 2020. godine, više od 850 SPAC firmi je izašlo na berzu, a oko 600 istih još uvek traži firmu za spajanje.

Check Also

Godišnja inflacija premašila 11 odsto: Gorivo skuplje 42,6, a hljeb i žitarice 35,9 odsto

Potrošačke cijene u aprilu ove godine u odnosu na isti mjesec 2021, u prosjeku su …

Leave a Reply

Your email address will not be published.