Aerodromi bivše Jugoslavije u 2021. opslužile 14,8 miliona putnika

Dodajte komentar
Aerodrom Tivat

Aerodromi širom bivše Jugoslavije opslužile su ukupno 14,8 miliona putnika u 2021., što je povećanje od 97,3% u odnosu na prethodnu godinu, ali i dalje za 49,7% manje u odnosu na 2019. godinu prije pandemije.

Nijedan aerodrom nije uspio da nadmaši svoje brojke prije Covida, iako su se Portorož, Banja Luka i Mali Lošinj približili. S druge strane, jedino je niški aerodrom u 2021. prevezao manje putnika nego 2020. godine, sa 7.937 putnika manje uprkos tome što je 2020. zatvoren nekoliko mjeseci zbog globalnih karantina. Sveukupno gledano, Beograd je zadržao svoju poziciju najprometnijg aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, pozicionirajući se među šezdeset najboljih u Evropi. Slijedila je Priština, a zatim Split, koji je pretekao Zagreb i postao najprometniji aerodrom u Hrvatskoj, izvještava Ex-Yu Avaiation.

Operater Aerodroma Beograd, VINCI, napomenuo je: – Oporavak putničkog saobraćaja nastavljen je u četvrtom kvartalu 2021. godine. Broj opsluženih putnika u Aerodromu Beograd bio je dva puta veći nego u četvrtom kvartalu 2020. godine. Uspio je da nadmaši svoj cilj od 2,9 milion putnika za prošlu godinu.

Aerodrom Skoplje takođe je zabilježio natprosječan rast broja putnika u 2021. Njegov operater, TAV, nedavno je rekao: – Nesumnjivo, vidjeli smo prve znakove oporavka avio saobraćaja na aerodromima Skoplje i Ohrid 2021., posebno tokom visoke ljetne sezone kada su evropske zemlje ukinule zabrane putovanja za vlasnike makedonskih pasoša. Zadovoljni smo postignutim i nastavićemo s nastojanjima da pronađemo najbolje operativne odluke kako bismo se nosili s promjenjivim poslovnim okruženjem, kao rezultatom pandemije.

Dva međunarodna aerodroma u Crnoj Gori, Podgorica i Tivat, prošle su godine opslužili više od 1,3 miliona putnika. – Zadovoljni smo s 1,3 miliona obrađenih putnika, što je polovina onoga što smo imali u 2019. S obzirom da nismo bili u mogućnosti opsluživati ​​rusko i bjelorusko tržište, ovo je izvrstan rezultat, rekao je operater Airports of Montenegro.

Aerodrom Ljubljana je prvi put ispao iz prvih deset najprometnijih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, prvi put prestignuta je od ​​Zadra. – Već smo na dobrom putu [za dostizanje nivoa prometa prije pandemije]. To ćemo postići s našim dosadašnjim partnerima, avio prevoznicima koji povezuju ljubljanski aerodrom, a svake ćemo godine dodavati nove, poručili su iz aerodroma

(Rang lista: Ex-YU Aviation)

Izvor: Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *