Stoltenberg pod sumnjom da je u sukobu interesa

Kandidatura generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga za poziciju guvernera centralne banke Norveške izaziva sve snažnije protivljenje poslanika, koji su izrazili zabrinutost zbog nezavisnosti monetarne politike i povjerenja u javne ličnosti.

Stoltenberg koji je bio norveški premijer smatran je do nedavno favoritom za tu funkciju, koja uključuje nadzor nad naftnim fondom zemlje vrijednim oko 1.400 milijardi dolara, najvećim svjetskim državnim fondom, prenosi Financial Times.

U međuvremenu, stranke koje imaju većinu u norveškom parlamentu takođe su se usprotivile njegovoj kandidaturi nakon niza otkrića o večerama na kojima je Stoltenberg bio gost, zajedno sa vodećim političarima i bankarima. Niz sastanaka Stoltenberga sa članovima političke i poslovne elite Norveške sugerišu na mogući sukob interesa, na šta upozorava opozicija.

„Ne možemo sebi da dozvolimo da ugrozimo povjerenje i nezavisnost tako važne institucije kao što je Norges Bank“, rekla je Tina Bru, zamjenica lidera Konzervativaca, najjače opozicione stranke u zemlji. Populistička stranka Progres saopštila je da je proces imenovanja počeo da liči na farsu i da ugrožava nezavisnost Norges Bank.

Formalno, opozicione stranke u Norveškoj imaju mali uticaj na proces izbora guvernera, jer će o imenovanju odlučiti ministar finansija. Glavni protivkandidat Stoltenbergu je Ida Volden Bahe (Ida Wolden Bache) zamjenica guvernera Norges Bank, koja bi ukoliko bude izabrana bila prva žena na guvernerskoj dužnosti.

Jedan od problema sa kojim se Stoltenberg suočava jeste to što neće biti na raspolaganju za eventualno preuzimanje guvernerske pozicije do 1. oktobra, jer njegov mandat na čelu NATO traje do 30. septembra, prenosi Biznis.rs.

S druge strane, Bahe bi odmah mogla da stupi na novi posao, prenosi V&N from Norway.

Check Also

Simpozijum “Uloga računovodstveno-revizorske profesije u funkciji javnog interesa”

Institut sertifikovanih računovođa Crne Gore (ISRCG) i Ekonomski fakultet Univerziteta Crne Gore organizuju simpozijum računovođa …

Leave a Reply

Your email address will not be published.