Predsjednik Credit Suisse banke podnio ostavku

Predsjednik Credit Suisse banke Antonio Horta-Osorio podnio je ostavku nakon što je utvrđeno da više puta prekršio pravila karantina zbog pandemije Covid-19. Horta-Osorio proveo je u banci devet mjeseci, a otišao je nakon interne istrage.

Ispostavilo se da je Horta-Osorio prošle godine prekršio pravila kada je prisustvovao teniskom finalu Vimbldona, u vrijeme kada je prema britanskim propisima trebalo da bude u karantinu, prenosi BBC. On je takođe prekršio pravila u Švajcarskoj u kojoj je boravio od 28. novembra do 1. decembra, iako je trebalo da po dolasku provede 10 dana u samoizolaciji.

„Žao mi je što je više mojih ličnih radnji dovelo do poteškoća za banku i ugrozilo moju sposobnost da predstavljam banku interno i eksterno. Zbog toga vjerujem da je moja ostavka u interesu banke i zaiteresovanih strana“, naveo je Horta-Osorio u obrazloženju svoje ostavke.

Prije nego što je preuzeo rukovođenje Credit Suisse nakon niza skandala koji su potresli banku, Horta-Osorio bio je šef u Lloyds Banking Group. On je došao u švajcarsku banku u aprilu prošle godine nakon što je ona bila pogođena velikim gubicima u vezi sa lošim ulaganjima posredstvom propalog finansijskog fonda Greensill i hedge fonda Archegos.

Banku je prije toga potresao skandal neovlašćenog prisluškivanja zaposlenih, zbog čega je bivši izvršni direktor podnio ostavku. Angažovanje Horta-Osorija trebalo je da doprinese stabilizaciji banke i vraćanja povjerenja klijenata. Njega je nakon ostavke zamijenio član borda direktora Aksel Leman (Axel Lehmann).

Check Also

Damjanović – Strahinja: Realizacija projekata za ekonomsko državljanstvo osiguraće punjenje budžeta

Uspostavljanja kvalitetnijeg sistema monitoringa nad investicijama, uz fokus na uspješnom finalizovanju aplikacija iz programa ekonomskog …

Leave a Reply

Your email address will not be published.