Brodarske kompanije same vraćaju rate kredita

Barska i Crnogorska plovidba iz sopstvenih prihoda uplatiće 21. januara, rate kredita uzetih za nabavku brodova od kineske Exim banke. Zahvaljujući povoljnijim ugovorima o iznajmljvanju brodova, pomoć države neće im biti neophodna u 2022. godini, potvrdili su za Radio Crne Gore predstavnici naših brodarskih kompanija.

Zahvaljujući rastu cijena pomorskog prevoza na svjetskom tržištu, naše brodarske kompanije zaključile su znatno povoljnije ugovore o vremenskom najmu brodova “Bar”, “Budva”, “21. maj” i “Kotor”.

To je doprinijelo da postignu bolji poslovni rezultat i same obezbijede sredstva za ratu kredita, koja na naplatu stiže naredne sedmice.

“Za isplatu rate za kupovinu brodova prema Exim banci koja dospjeva na 21. janura 2022. neće biti potrebna pomoć države, već će Crnogorska plovidba u cjelosti izmiriti 2.624.000 miliona dolara iz sopstenih sredstava” , kazala je za Emisiju za pomorce PR menadžerka Crnogorske plovidbe Emina Stjepčević.

“Barska plovidba će ovoga puta imati sopstvena sredstva da izmiri ratu kredita koja koja dospijeva 21. januara, iznos rate je oko 1,9 miliona. U proteklom periodu uspjeli smo da akomuliramo dovoljno sredstava za izmirenje ove obaveze”, navodi direktor komercijalnog sektora Barske plovidbe Tihomir Mirković.

Pomoć države neće biti neophodna Crnogorskoj i Barskoj plovidbi u 2022.godini

“Kompanija će takođe obezbijediti cjelokupna sredstva i za ratu od dva miliona i 584 dolara koja dospijeva u julu ove godine”, kazala je Stjepčević.

Mirković je saopštio kako se u Barskoj plovidbi nadaju da će imati sredstava i za ratu koja dospijeva u julu ove godine.

“Ako sve bude teklo po planu, nastojaćemo da izmirimo i dio sredstava koje je Barska plovidba uzela u prethodnom periodu po osnovu vraćanja kredita koje je za nas i u naše ima isplatila država Crna Gora”, naveo je Mirković.

Do sada je država koja je bila garant prilikom kupovine četiri crnogorska broda za rasute terete izdašno pomagala naše dvije brodarske kompanije.

Za brodove Crnogorske plovidbe “21. maj” i “Kotor” do sada je uplaćeno oko 51 milion i 400 hiljada dolara.
Kredit od 46 miliona i 400 hiljada dolara uzet je za kupovinu brodova “Bar” i “Budva” , Barske plovidbe
Sva četiri crogorska prekookeanska broda data su u vremenski najam.

Zakupac “21 maja”, “Kotora” i “Budve” je kompanije “Sea pioneer” iz Londona.

Od decembra prošle godine unajmitelj broda “Bar” je renomirana, danska kompanija “Norden”.

Izvor: RTCG

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.