Hanfa pokrenula nadzor o sumnjivim transakcijama čelnika HNB-a

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) nakon objavljenog novinarskog članka na portalu Index, pokrenula je nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposleni Hrvatske narodne banke prekršili Odredbe Uredbe o zloupotrebi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlašćenih informacija.

Kako bi mogla utvrditi potpuno i tačno činjenično stanje, Hanfa je započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provođenje nadzora te će temeljem tih saznanja sprovesti analize i donijeti zaključke.

Hanfa će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost te ovisno o rezultatu nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima.

Prema Uredbi o zloupotrebi tržišta, Hanfa kontinuirano prati i sprovodi nadzor moguće zloupotrebe tržišta i samostalno reaguje ukoliko primijeti transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje temeljem povlašćenih informacija, ali prima i prijave na sumnju na zloupotrebu tržišta. Takve sumnje Hanfi uvijek može prijaviti Zagrebačka berza, investiciono društvo, ali i bilo ko od drugih privatnih ili javnih institucija te građani imenom ili anonimno.

Treba pritom istaknuti da kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenih HNB-a na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zloupotrebu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zloupotrebi tržišta. U dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a, Hanfa nema ovlašćenja za pokretanje nadzora.

Portal Index je objavio da je više od 40 zaposlenih u HNB-u trgovalo u posljednjih 20 godina vrijednosnim papirima banaka, pri čemu je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset miliona kuna (1,3 miliona eura).

Pozivajući se na uvid u dokumentaciju istorije transakcija Centralnog klirinškog i depozitarnog društva (SKDD), Index tvrdi da se među onima koji su trgovali papirima banaka nalaze i aktuelni guverner HNB Boris Vujčić, njegova zamjenica Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, i drugi zaposleni u centralnoj banci.

Portal tvrdi da se radi o kaznenom djelu zloupotrebe povlašćenih informacija, a što Evropska centralna banka strogo zabranjuje.

Check Also

Lista automobila koji su trošili najmanje goriva od 1975. do danas

Prema sajtu Statista, kada kupuju automobile potrošačima nije toliko bitan ni njihov izgled, pa čak …

Leave a Reply

Your email address will not be published.