Hanfa pokrenula nadzor o sumnjivim transakcijama čelnika HNB-a

Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga (Hanfa) nakon objavljenog novinarskog članka na portalu Index, pokrenula je nadzor kako bi se utvrdilo jesu li zaposleni Hrvatske narodne banke prekršili Odredbe Uredbe o zloupotrebi tržišta i Zakona o tržištu kapitala, odnosno je li prilikom trgovanja vrijednosnim papirima došlo do trgovanja na temelju povlašćenih informacija.

Kako bi mogla utvrditi potpuno i tačno činjenično stanje, Hanfa je započela s prikupljanjem relevantne dokumentacije i očitovanja od osoba koje imaju informacije od interesa za provođenje nadzora te će temeljem tih saznanja sprovesti analize i donijeti zaključke.

Hanfa će o rezultatima nadzora izvijestiti javnost te ovisno o rezultatu nadzora podnijeti odgovarajuće prijave nadležnim državnim tijelima.

Prema Uredbi o zloupotrebi tržišta, Hanfa kontinuirano prati i sprovodi nadzor moguće zloupotrebe tržišta i samostalno reaguje ukoliko primijeti transakcije, događaje i postupanja koji mogu upućivati na trgovanje temeljem povlašćenih informacija, ali prima i prijave na sumnju na zloupotrebu tržišta. Takve sumnje Hanfi uvijek može prijaviti Zagrebačka berza, investiciono društvo, ali i bilo ko od drugih privatnih ili javnih institucija te građani imenom ili anonimno.

Treba pritom istaknuti da kršenje Zakona o HNB-u i internih pravila od strane zaposlenih HNB-a na način da se trguje vrijednosnim papirima kreditnih institucija ne znači nužno i zloupotrebu tržišta u smislu Zakona o tržištu kapitala i Uredbe o zloupotrebi tržišta. U dijelu eventualnog kršenja Zakona o HNB-u i internih pravila HNB-a, Hanfa nema ovlašćenja za pokretanje nadzora.

Portal Index je objavio da je više od 40 zaposlenih u HNB-u trgovalo u posljednjih 20 godina vrijednosnim papirima banaka, pri čemu je zabilježeno ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset miliona kuna (1,3 miliona eura).

Pozivajući se na uvid u dokumentaciju istorije transakcija Centralnog klirinškog i depozitarnog društva (SKDD), Index tvrdi da se među onima koji su trgovali papirima banaka nalaze i aktuelni guverner HNB Boris Vujčić, njegova zamjenica Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, i drugi zaposleni u centralnoj banci.

Portal tvrdi da se radi o kaznenom djelu zloupotrebe povlašćenih informacija, a što Evropska centralna banka strogo zabranjuje.

Check Also

Addiko banka fiksira vrijednost 3M EURIBOR-a na dvije godine

Addiko banka odlučila je da svojim klijentima sa varijabilnim kamatnim stopama na kredite omogući fiksiranje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.