Finansijski skandal u Hrvatskoj: Šefovi HNB trgovali hartijama banaka

Hrvatsku trese novi finansijski skandal nakon otkrića da su zaposleni u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), koja nadzire rad privrednih društava u finansijskom sektoru, trgovali hartijama od vrijednosti (HoV) banaka.

Više od 40 zaposlenih u HNB je trgovalo u posljednjih 20 godina vrijednosnim hartijama banaka, objavio je pod naslovom ”Eksluzivno” portal Index.hr, dodajući da je zabeleženo ukupno više od 400 transakcija u vrijednosti većoj od deset miliona kuna (1,3 miliona eura).

Pozivajući se na uvid u dokumentaciju istorije transakcija Centralnog klirinškog i depozitarnog društva (SKDD), Index tvrdi da se među onima koji su u posljednjih 20-ak godina trgovali hartijama banaka nalaze i aktuelni guverner HNB Boris Vujčić, njegova zamjenica Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, i drugi zaposleni u centralnoj banci.

”Riječ je o dosad najvećoj aferi unutar bankarskog sistema, a čini se da će posljednju riječ imati strani regulatori poput Evropske centralne banke (ECB), te Evropskog nadzornog tela za bankarstvo (EBA), jer sve upućuje na to da se radi o kaznenom djelu zloupotrebe povlašćenih informacija, kao i nečemu što ECB strogo zabranjuje”, piše u tekstu.

HNB obavlja nadzor banaka prikupljanjem i analizom izvještaja i informacija i kontinuirano prati poslovanje banaka. Zaposleni HNB-a, kako se objašnjava, u određenom trenutku tako raspolažu informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na temelju kojih onda mogu da donose odluke o trgovanju HoV tih istih banaka o kojima imaju povlašćene informacije.

U tekstu se naglašava da ECB, čiji je HNB član, strogo zabranjuje zaposlenima trgovanje bilo kakvim vrijednosnim papirima banaka, i postavlja pitanje ”zašto to onda rade u HNB-u?”, i to vodeći ljudi koji sasvim sigurno znaju kakva su pravila njihove čelne institucije, ECB, i sasvim sigurno su upoznati s krivičnim djelom trgovanja povlašćenim informacijama.

Napominje se takođe da čak i u Etičkom kodeksu samog HNB-a stoji da zaposleni ne bi trebalo da trguju hartijama od vrijednosti banaka koje nadziru.

Na upit Index-a o toj praksi, iz HNB-a su rekli da je prema Zakonu o HNB zabranjeno trgovanje deonicama banaka guvernerima, viceguvernerima i izvršnim direktorima, ali da im, na primjer, nije zabranjeno trgovanje obveznicama tih istih banaka.

Dodali su dalje, da će i to zabraniti od marta ove godine, prenosi Index.

Portal ističe da je redakcija dobila negativan odgovor na pitanje da li su u HNB do sada imali slučajeve nedozvoljenog trgovanja HoV banaka, a kada su ih suočili s konkretnim imenima zaposlenih u centralnoj banci, datumima i nazivima vrijednosnih hartija kojima su trgovali, dobili su odgovor da će ”na bazi podataka koje smo im dostavili napraviti dodatne analize”.

Povodom otkrića Index-a oglasili su se pojedini hrvatski političari i funkcioneri.

Šef SDP-a Peđa Grbin je napisao na Fejsbuk nalogu da ”ova situacija itekako dovodi u pitanje jesmo li s ovakvim ljudima na čelu HNB-a, koji su spremni na lov u mutnome radi vlastite zarade, kao država spremni za ulazak u evrozonu”.

”Razrješenje i sankcionisnje odgovornih za ovu svinjariju je minimum minimuma kojeg očekujemo!”, napisao je Grbin.

Ante Samodol, bivši šef Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga (HANFA), rekao je u razgovoru za Index da je u cijeloj stvari najtužnije insistiranje HNB-a na razlikovanju obveznica i dionica – kao da kupci i dionica i obveznica ne očekuju prinos i kao da kod kupovine obveznica nema sukoba interesa.

On je izrazio skepsu povodom moguće istrage zbog osnovane sumnje za krivično djelo trgovanja povlašćenim informacijama i manipulacije tržištem kapitala.

“Iskreno, nakon slučaja Credo banke od 22. novembra 2011, kad je Savjet HNB-a doneo odluku o prisilnoj likvidaciji Kredo banke, a dan posle, 23. novembra ujutro blokirao račun banke, da bi ga poslepodne u dva navrata odblokirao i pokupio sav novac s računa banke, ja u ”institucije” više ne verujem, rekao je Samodol.

Check Also

Proglašeni dobitnici priznanja Top Business Montenegro, Mtel ponovo među liderima

Poslovna 2022. godina bila veoma uspješna za crnogorska preduzeća bez obzira što su ključni izazovi …

Leave a Reply

Your email address will not be published.