“Evropa sad”: Veća potražnja za dodatnim kreditima usljed povećanja platežne moći stanovništva

Dodajte komentar

Finansijskim planom Centralne banke za 2022. godinu predviđeni su ukupni prihodi u iznosu od 17.108.000, i za sedam odsto su veći u odnosu na plan za 2021. godinu. To pokazuje Finansijski plan Centralne banke Crne Gore (CBCG) za 2022. godinu, koji je dostavljen parlamentu.

Kako se ističe, ako se realizuje program “Evropa sad“, bilo bi za očekivati povećanje potražnje za dodatnim kreditnim sredstvima usljed rasta platežne moći stanovništva.

“Naknade za usluge pretrage kreditnog registra planirane su u iznosu od 551.000 eura, što čini tri odsto ukupno planiranih prihoda i veće su za deset odsto od plana za 2021. godinu. Saglasno Odluci o utvrđivanju tarife po kojoj se obračunavaju naknade za vršenje usluga koje obavlja Centralna banka utvrđen je jedinstven iznos tarife za usluge pretrage Kreditnog registra za kreditno-depozitne institucije, pravna lica i preduzetnike i fizička lica”, piše u dokumentu.

Ukazuje se da treba očekivati veći broj upita vezano za kreditni registar.

“Ukoliko se realizuje prezentovani program Ministarstva finansija i socijalnog staranja pod nazivom ‘Evropa sad’, bilo bi za očekivati povećanje potražnje za dodatnim kreditnim sredstvima usljed rasta platežne moći stanovništva, te samim tim i većeg broj upita u kreditnom registru”, navodi se u dokumentu CBCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *