Predloženo da likovi tvoraca vakcine Pfizer/BioNTech budu na novčanicama eura

Njemački europarlamentarac iz Stranke slobodnih demokrata (FDP) Moritz Korner je predložio da likovi tvoraca vakcine protiv koronavirusa proizvođača Pfizer/BioNTech budu na novčanicama eura.

Riječ je o Uguru Sahinu i Ozlem Tureci čija je njemačka kompanija BioNTech razvila ovu vakcinu, a proizvodi je u saradnji s Pfizerom. Evropska centralna banka (ECB) je dobila sugestije kako bi trebale izgledati novčanice u budućnosti.

Korner, govoreći za list Die Welt o tome zašto bi njihovi likovi trebali biti na euru, napomenuo da je njihova vakcina spasila živote miliona Evropljana. Kako je kazao, njihovo životno putovanje je impresivna priča o integraciji, napretku, partnerstvu, naučnoj izvrsnosti i potencijalu u društvu otvorenom prema migrantima.

BioNTech je u vrlo kratkom periodu uspio da napravi vakcinu protiv koronavirusa. Sahin i Tureci su ranije odlikovani najvišim njemačkim priznanjem, Viteškim krstom.

Sahin je onkolog koji je s porodicom 1969. migrirao iz Turske. Oženio se s Tureci, kćerkom hirurga koji se spacijaliyovao za liječenje raka.

Upravno vijeće ECB-a bi 2024. godine trebalo da odluči kako će izgledati buduće novčanice eura i kada će biti puštene u opticaj, piše list Daily Sabah.

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.