Keković: Poslodavci rizikuju zatvor i “crnu listu” ako prekrše program “Evropa sad”

Dodajte komentar
Srđa Keković, foto MediaBiro

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) Srđa Keković kazao je da poslodavci koji ne ispoštuju program “Evropa sad”, kojim je minimalna zarada povećana na 450 eura, rizikuju zatvorsku i novčanu kaznu.

Keković je u razgovoru za portal PRESS komentarisao i mogućnost objave takozvane “crne liste” poslodavaca, koji ne poštuju prava svojih zaposlenih, ali je istakao da to nije od nekog posebnog značaja.

“Prethodno iz razloga što je Crna Gora mala i sve se brzo sazna, tako da bi se veoma brzo pročulo kada bi institucije sistema krenule u odlučnu borbu suzbijana svih zloupotreba kada su u pitanju prava zaposlenih”, rekao je Keković.

Dodao je da se USSCG još uvijek nije obraćala Upravi za inspekcijske poslove.

“Naime, prije usvajanja programa – Evropa sad – dobijali smo neke anonimne dojave od zaposlenih, ali sve je bilo samo u najavama i nijesmo imali konkretne dokaze. Odmah nakon usvajanja tog programa dobili smo nekoliko anonimnih dojava da poslodavci zahtijevaju od svojih zaposlenih da im ukupnu zaradu isplaćuju na ruke. O tome smo putem saopštenja i preko društvenih medija informisali sve zaposlene da je poslodavac obavezan da, shodno članu 105 važećeg Zakona o radu, svom zaposlenom zaradu isplaćuje isključivo preko tekućeg računa zaposlenog”, kazao je Keković.

Istakao je da to podrazumijeva da nijedan zaposleni za puno radno vrijeme ne može primiti zaradu ispod 450 eura, kao i da poslodavac mora da ima dokaz da je tu zaradu zaposlenog isplatio preko bankovnog računa.

“Ujedno, USSCG je pozvala sve zaposlene kojima januarska zarada ne bude isplaćena preko njihovog tekućeg računa da nam anonimno prijave poslodavca, kako bi taj predmet procesuirali na postupanje Inspekciji rada. Napomenuli smo da, osim što je nepoštovanje prava iz rada zaposlenih krivično djelo kažnjivo zatvorskom kaznom do jedne godine, za nepoštovanje obaveze isplate zarade zaposlenog u novcu i preko tekućeg računa pravno lice – poslodavac će biti kažnjen novčanom kaznom od 2.000 do 20.000 eura, a odgovorno lice kod tog pravnog lica biće kažnjeno novčanom kaznom od 200 do 2.000 eura. Novčanom kaznom u slučaju nepoštovanja ove obaveze biće kažnjen i preduzetnik u iznosu od 500 do 6.000 eura”, rekao je Keković.

Dodao je da je sa aspekta poštovanja programa “Evropa sad” posebo problematičan realni sektor, gdje nema sindikalno organizovanih radnika.

“Nepoštovanje radnih prava zaposlenih najviše je izraženo u djelatnostima trgovine, ugostiteljstva, građevine, zaštite imovine i lica… “, pojasnio je Keković.

Istakao je da USSCG od 2009. godine vodi kampanju za dostojanstvene uslove rada koji se prvenstveno odnose na 40-o satno radno vrijeme, pravo na sedmični odmor nedjeljom, pravo na puni godišnji odmor i slobodan dan u dane praznika.

“Odgovorno tvrdim da uz profesionalan, agilan i nepristrasan odnos institucija sistema možemo značajno da poboljšamo poštovanje prava zaposlenih, jer radno zakonodavstvo je propisala niz mehanizama preko kojih se ta prava mogu kvalitetno štiti. USSCG već od deset godina institucijama sistema nudi sadejstvo u monitoringu i zaštiti prava zaposlenih. Nažalost, osim lijepih riječi i obećanja od strane čelnika, do takvog sadejstva do danas nije došlo”, rekao je Keković.

Dodao je da ostaje da se vidi da li će se u tom pravcu, nakon usvajanja projekta “Evropa sad” – kako im je obećano, institucije sistema maksimalno angažovati, a Uniji slobodnih sindikata Crne Gore omogućiti da u tim aktivnostima aktivno učestvuje.

Izvor: Press.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *