Budžet za 2022.: Vlada će povući dvije stavke o zaduženju i odbiti sve amandmane

Dodajte komentar
Spajić, Foto: Gov.me

Vlada će povući dvije stavke o zaduženju iz Predloga zakona o budžetu za narednu godinu, najavio je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i dodao da će izvršna vlast povući sve svoje amandmane i odbiti ostale kao predlagač.

“Mi smo saglasni da se povuku dvije stavke zaduženja od 900 miliona eura i 500 miliona eura i nemamo nikakav problem sa tim. Međutim, u isto vrijeme povlačimo sve amandmane Vlade i odbićemo svaki amandman sa bilo koje strane kao predlagač”, rekao je Spajić na sjednici Odobra za ekonomju, finansje i budžet na kojoj je nastavljena rasprava o budžetu.

On je rekao da većina naravno ima pravo da ih izglasa, ali da je Vlada apriori protiv svih dodatnih amandmana, kako bi izbalansirali primitke i izdatke u budžetu.

Poslanici Demokratskog fronta (DF) su u srjedu na sjednici Odbora tražili da se brišu sporni članovi koji se tiču zaduženja i nakon prvog kruga rasprave tražili pauzu kako bi obavili konsultacije.

U Predlogu zakona o budžetu bilo je precizirano da se država u narednoj godini može zadužiti do iznosa od 900 miliona eura za otkup i/ili refinansiranje državnog duga. Takođe, država se mogla zadužiti do iznosa od 500 miliona eura za potrebe finansiranja deficita u narednoj godini i stvaranja fiskalne rezerve za finansiranje nedostajućih sredstava za 2023. godinu.

Skupština bi danas trebalo da počne raspravu o Predlogu zakona o budžetu za narednu godinu.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *