Mask tvrdi da je prodao dovoljno akcija

Dodajte komentar

Izvršni direktor kompanije Tesle Ilon Mask rekao je da je prodao dovoljno akcija kako bi ispunio obećanje o prodaji 10 odsto dionica koje posjeduje u najvrednijoj automobilskoj kompaniji na sijvetu.

Milijarder, koji je premjestio sjedište kompanije iz Kalifornije u Teksas ovog mjeseca nakon što se prošle godine i sam preselio, oštro je kritikovao Kaliforniju u jednom intervjuu zbog, kako je rekao, pretjeranog poreza, prenosi Reuters.

Akcije Tesle, koje su se tokom godine kretale blizu rekordnih nivoa, izgubile su oko 25 odsto vrijednosti nakon što je Mask 6. novembra najavio da će prodati desetoprocentni udio u kompaniji ako taj potez podrže njegovi pratioci na Twitteru.

Najbogatiji čovjek na planeti je prodao u utorak još 583.611 akcija, čime je ukupan broj akcija koje je utržio dostigao 13,5 miliona, što je oko 80 odsto od količine koju je planirao da proda.

„Prodao sam dovoljno akcija da dođem do oko 10 odsto, plus opcije na akcije“, rekao je Mask u intervjuu za satirični sajt Babilon Bee, prenosi Reuters.

Na pitanje da li je prodao akcije zbog ankete na Tviteru, odgovorio je da mora da iskoristi opcije na akcije (mogućnost kupovine akcija kompanije po privilegovanoj, unaprijed utvrđenoj cijeni) koje ističu sljedeće godine „bez obzira na sve“.

Dodao je takođe da je prodao dodatne „inkrementalne akcije“ da bi stigao do blizu 10 odsto, koliko je obećao.

Od 13,5 miliona prodatih akcija, 8,06 miliona je prodao da bi plato porez na opcije, prenosi Reuters.

Mask je u nedjelju na društvenoj mreži Twitter objavio da će ove godine platiti više od 11 milijardi dolara poreza.

„Kalifornija je nekada bila zemlja mogućnosti, a sada postaje sve više zemlja s prekomjernom regulativom, preteranim poreskim opterećenjima“, rekao je on, dodajući da se u Kaliforniji stvari sve teže rješavaju, prenosi Biznis.rs.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *