Prihodi od prodaje oružja kompanije „Tara aerospejs” pali 898 hiljada

Dodajte komentar

Kompanija “Tara Aerospace” ad Mojkovac, u okviru koje posluje fabrika oružja, za devet mjeseci ove godine imala je prihod od prodaje oružja od 2.986.876 eura, dok je u istom vremenu prošle godine ta stavka iznosila 3.885.457 eura. To je značajno smanjenje prihoda od 898.581 euro.

Značajno je smanjena i stalna imovina mojkovačke kompanije sa 7.648.365 eura, koliko je iznosila na početku 2020. godine, na 6.661.801 euro na kraju septembra ove godine. To se može vidjeti u finansijskim iskazima te firme, koji su objavljeni na Montenegroberzi.

Smanjili su i broj zaposlenih. Uprava prihoda i carina Crne Gore evidentirala je da su na kraju prošle godine imali 179 zaposlenih, dok novi izvještaj sa Montenegroberze pokazuje da je na kraju septembra ove godine bilo 168 zaposlenih. Uvećana su potraživanja od kupaca sa 883.653 eura sa kraja prošle godine na 1.166.464 eura na kraju septembra 2021. godine.

Prema finansijskim izvještajima, fabrika oružja u Mojkovcu posluje sa gubitkom od 5.790.373 eura. U bilansu uspjeha evidentirano je da su za devet mjeseci ove godine ostvarili pozitivan neto rezultat u iznosu od 122.859 eura, dok je taj rezultat u istom periodu prošle godine bio u minusu od 1.921.699 eura. U vlasništvu Vlade Crne Gore 12,58 odsto akcija.

Kompanija “Tara aerospace” je u većinskom vlasništvu kompanija kontroverznog Švajcarca Hajnriha (Henrija) Tomea. Prema zvaničnim podacima Crnogorske depozitarne agencije (CDA), Vlada Crne Gore u kompaniji “Tara aerospace” ima 12,58 odsto akcija. “BT Internešenal LTD” vodi se kao vlasnik 34,90 odsto akcijskog kapitala, dok je u vlasništvu austrijske firme “Kandusi” 25,45 odsto vlasničkih akcija.

Vlada Crne Gore je 2014. godine omogućila da Tome preko povezanih kompanija postane većinski vlasnik mojkovačke vojne fabrike “Tara”. Tomeove kompanije su postale većinski vlasnici fabrike, jer je prethodno ukinuta ranija zabrana da stranci budu vlasnici više od 49 odsto akcija u kompanijama za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme.

Skrivanje podataka

„Dan“ je u julu prije dvije godine objavio da Izvještaj o raviziji poslovanja fabrike oružja „Tara“ za 2018. godinu sadrži nikad manje podataka. U njemu nije navedeno ko su kupci u zemlji i inostranstvu te mojkovačke kompanije, ali ni podaci o zajmovima prema povezanim licima i druge važne novčane transakcije. Radi se o revizorskom izvještaju koji su sačinili revizori kolašinskog društva za reviziju Racio Mont. Interesantno je da su isti revizori u ranijim godinama uredno objavljivali podatke, koji se sada taje od javnosti. Na novinarsko pitanje, iz revizorske kuće su 2019. godine odgovorili da su ugovorom i zakonom obavezani da nemaju pravo da daju informacije novinarima, bez posebnog odobrenja društva koje je subjekt revizije.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *