Akademska zajednica podržala program “Evropa Sad”

Dodajte komentar

Ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja Jakov Milatović i Milojko Spajić predstavili su reformski program “Evropa sad” studentima i predstavnicima akademske zajednice, koji su podržali pomenuti program iz stručnog ugla i naglasili da on prvenstveno za građane znači nadu za bolju budućnost, saopšteno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Rektor Univerziteta Crne Gore, Vladimir Božović je, navodi se u saopštenju Ministrstva, izrazio je zadovoljstvo što se ukazala prilika da ministri predstave program “Evropa sad”.

“Program je izazvao veliko interesovanje, a danas smo ispred jako izazovne publike, koju smatramo najkompetentnijom Univerziteta Crne Gore, čuli ubjedljivo obrazlaganje ministara i rekao bih da je ova prilika za predstavljanje Programa veoma uspješno realizovana“, reko je Božović.

Milatović je predstavljajući program “Evropa sad” naglasio da u ovom trenutku realno i čvrsto stoje iza programa Evropa sad onako kako ga je Vlada predložila. Ni manje ni više.

“Sve ispod i iznad projektovanog programa dovodi Crnu Goru do nestabilnosti i vraća u situaciju kakvu smo zatekli u decembaru prošle godine. Program “Evropa sad” sa minimalnom zaradom od 450 eura i ostalim mjerama koje su predložene čine ovaj program fiskalno neutralnim u direktnom smislu, a stimulativnim za ekonomski razvoj u indirektnom smislu i upravo je u tome njegova ljepota“, rekao je Milatović.

Spajić je istakao da je program namijenjen prvenstveno studentima i mladima koji planiraju svoju budućnost.

“Želimo da vas zadržimo u Crnoj Gori, zaposlimo a ukoliko ste se već odlučili da odete, želimo da vam stvorimo ambijent zbog kojeg ćete se vratiti, koji je realan, a to je Evropa sad,“ poručio je Spajić.

Milatović je objasnio da Crna Gora nema vremena da gubi zbog svih ljudi koji žive ovdje.

“Loše stanje na sjeveru Crne Gore je dovelo do toga da u poslednjih 30 godina, sjever izgubi 50 000 stanovnika, tj trećinu svog stanovništva. Programom Evropa sad želimo da ovaj društveni fenomen zaustavimo“, dadao je.

Spajić je rekao da “Program Evropa sad” čini našu zemlju mnogo konkurentnijom za investicije.

U prilog tome, kako se navodi u saopštenju, govori i sastanak sa predstavnicima “Tojote”, jednim od najvećih svjetskih investitora koji su pohvalili našu poresku reformu. Izrazili su uvjerenost da će kao takva imati veliki uticaj na crnogorsku ekonomiju, naglasivši da razmišljaju o promjeni mjesta njihovog predstavništa.

“Dovodimo Crnu Goru na nivo evropskih zemalja, tačnije naš nivo BDP na nivou Njemačke ili Austrije, a što je još bitnije uz besplatno zdravstvo“, naglasio je Spajić.

Ministri su istakli značaj pune podrške Socijalnog savjeta koji je na sjednici  11. oktobra godine dao saglasnost na program Evropa sad! u formi i setu mjera predloženih od strane Vlade.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *