“Air Montenegro” odustao od kupovine trećeg aviona za svoju flotu “embraera E-195”

Dodajte komentar

Nacionalna avio-kompanija “Air Montenegro” (AM) odustala je od kupovine trećeg aviona za svoju flotu “embraera E-195” (40-AOC) koji je nekada letio u floti prizemljene bivše crnogorske državne avio-kompanije “Montenegro Airlines” (MA) u stečaju zbog nedostatka novca.

O tome je obavijestila Vladu od koje traži da riješi problem, odnosno da kupi avion jer će u suprotnom brazilska banka BNDS, u čijem je vlasništvu avion, aktivirati državnu garanciju koja je 2010. godine data za kupovinu aviona. U tom slučaju trošak po državu bi bio veći od 12 miliona dolara.

U dopisu koji je sredinom novembra uputio Vladi, AM navodi da nema mogućnosti da iz dodijeljenog novca iz budžeta, od brazilske banke BNDS koja je vlasnik ovog aviona, otkupi popularni “Čarli” (kako je avion registracije 4O-AOC nazivan) i da uloži veliki novac neophodan za vraćanje tog aviona u tzv. plovidbeno stanje. Dopis koji je menadžment AM uputio premijeru Zdravku Krivokapiću juče je zvanično stavljen na sajt Vlade.

Vlada je 24. juna dala zeleno svjetlo kompaniji AM da novcem od svog osnivačkog kapitala za iznos od 5,36 miliona dolara, od brazilske banke otkupi “embraer E195” koji je od svog izlaska iz fabrike u Brazilu u julu 2010. letio u floti MA koja ga je kupila na kredit, ali ga nije do kraja otplatila. Zbog toga je bilo planirano da AM otkupiti ovaj avion od Brazilaca, plaćajući za njega iznos od 5,3 miliona dolara u tri jednake godišnje rate koje dospijevaju početkom naredne, odnosno 2023. i 2024. godine.

Međutim, ispostavilo se da u “Čarlija” treba uložiti još više od osam miliona dolara da bi on bio vraćen u plovidbeno stanje, zbog čega je AM Vladu obavijestio da odustaje od kupovine jer nema novca u osnivačkom kapitalu koji je država unijela u tu kompaniju.

Izvor: Vijesti.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *