Bugarska jedina gora od Hrvatske po standardu u EU

Standard građana u Hrvatskoj bio je u pandemijskoj 2020. godini približno za trećinu niži od prosjeka u Evropskoj uniji, a lošiji je samo u Bugarskoj, pokazuje najnoviji izvještaj Eurostata.

Eurostat mjeri standard stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, koja pokazuje koliko su dobara i usluga pojedinci konzumirali, bilo da su za njih plaćali sami ili su trošak snosile države odnosno nevladine organizacije, napominju u danas objavljenom izvještaju.

Stvarna individualna potrošnja /SIP/ po stanovniku iskazana je standardom kupovne moći, vještačkom valutom koja eliminiše razlike u cijenama među zemljama.

Hrvatska je uz Bugarsku bilježila najnižu stvarnu individualnu potrošnju po stanovniku, mjerenu standardom kupovne moći, među zemljama EU, za 32 odsto nižu od prosjeka Unije, više-manje u skladu s Eurostatovom junskom procjenom.

U 2020. najviši je standard, iskazan stvarnom individualnom potrošnjom po stanovniku, zabilježen u Luksemburgu, za 45 odsto veći od prosjeka EU, prema najnovijoj procjeni Eurostata.

Slijede Njemačka i Danska, gdje je bio za 24 odnosno 22 odsto veći od prosjeka, a blizu su i Holandija i Austrija, gdje se kretao na 17 odnosno 16 odsto iznad evropskog prosjeka.

Najbliži su prosjeku, po stvarnoj individualnoj potrošnji po stanovniku u 2020., bili Kipar, Italija i Litvanija gdje je standard bio niži za oko četiri odsto od prosječnog na nivou Unije.

U Irskoj je bio za 10 odsto ispod, a u Francuskoj za isto toliko iznad prosjeka, piše Capital.ba.

U 2019. bila je niža za 34 odsto, pokazuje Eurostatov izvještaj.

Blizu su i Mađarska i Letonija sa 30 odsto nižim standardom u 2020, te Slovačka, gdje je bio slabiji od prosjeka za 29 odsto, prenose hrvatski mediji.

Najlošije je ponovo stajala Bugarska, sa 39 odsto nižim SIP-om po stanovniku od evropskog prosjeka.

Check Also

Anžur u ponedjeljka počinje posao u To Montenegro

Slovenac Mark Anžur upisan je u Centralni registar privrednih subjekata kao novi izvršni direktor nacionalne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.