Blagovremenim, kvalitetnim i kontinuiranim dijalogom do unapređenja poslovnog ambijenta

Veći nivo razumijevanja i saradnja između privatnog i javnog sektora ključni su preduslovi daljeg razvoja crnogorske ekonomije i društva, poručeno je na tradicionalnoj Gali večeri, održanoj u okviru Programa za bolje poslovno okruženje Američke privredne komore u Crnoj Gori.

Predsjednica Upravnog odbora Američke privredne komore Svetlana Vuksanović kazala je da samo blagovremen, kvalitetan i kontinuiran dijalog može proizvesti ona rješenja koja vode ka unapređenju poslovnog ambijenta, i koja su održiva i primjenljiva u praksi.

“Nadamo se da je Vlada Crne Gore, prepoznala značaj našeg programa i našu želju da budemo istinski partner u procesu donosenja odluka, kako bi zajedno  kreirali predvidljiv i transparentan poslovni ambijent zasnovan na vladavini prava, osnažili sigurnost kapitala, i privukli što više renomiranih investitora iz Sjedinjenih Američkih Država i zapadnoevropskih zemalja”, poručila je Vuksanović i pozvala relevantna ministarstva da intenziviraju saradnju sa komitetima AmCham-a.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je da je Američka privredna komora, svojim zalaganjem, značajno uticala na poslovnu klimu u Crnoj Gori i na jačanje partnerstva između javnog i privatnog sektora.

„Svi smo na istom zadatku jer svi težimo poslovnom okruženju koje je transparentno, fer i predvidljivo. Redovno razgovaram sa zainteresovanim američkim investitorima koji razmatraju izglede za poslovanje u Crnoj Gori, ali često prigovaraju da im poslovna klima ovdje ne odgovara. Zabrinuti su zbog nedostatka transparentnosti u javnim nabavkama, nepredvidivosti sprovođenja važećih ugovora ili neprimjerenog uticaja konkurencije. Ukratko, ukazuju na korupciju i na nepovjerene u sistem. Zato je potreban dodatan napor u borbi protiv korupcije i sigurna sam da je jača saradnja i komunikacija između Vlade i privatnog sektora od suštinskog značaja za uspjeh“, poručila je ambasadorka.

Ona je podsjetila da su SAD i Crna Gora u septembru pokrenule novi bilateralni ekonomski dijalog koji je, kako je kazala, odlična platforma za produbljivanje saradnje između dvije zemlje.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar obratio se prisutnima putem video poruke i naglasio da je potrebno dodatno intenzivirati ekonomske veze Crne Gore sa SAD i Evropom što bi poboljšalo standard života građana, ali i poziciju Crne Gore na putu ka EU.

“Američka privredna komora u Crnoj Gori bila je i biće naš najvažniji partner na ovom zadatku. Potrebno je da, zajedno sa nama, budete ključna spona u oblikovanju politika kojima institucije odgovaraju na potrebe privatnog sektora. I u narednom periodu želimo da budete zagovornici interesa kompanija koje posluju u Crnoj kako bismo bili sigurni da će promjene koje čekaju Crnu Goru u narednih nekoliko godina imati pozitivan uticaj na njih”, rekao je Eskobar.

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić poručio je da je najveći izazov današnjice korupcija koja ujedno prijeti bezbjednosnom sektoru, ali razara i ekonomsko tkivo.

„Zato je najznačaniji iskorak ove Vlade program „Evropa sad“. Njime želimo da uradimo ono što niko

nije uradio u Crnoj Gori – da stopu siromaštva smanjimo i povećamo kupovnu moć građana, jer naš zadatak je bitka za građane. Ujedno, mi demonstriramo i nultu korupciju i to je mjera ove Vlade. Vjerujemo da će saradnja sa SAD svakim danom biti veća i da ćemo uskoro potpisati značajan sporazum o jednom investicionom poduhvatu koji će ući u istoriju Crne Gore”, rekao je Krivokapić.

Na AmCham Gala večeri uručene su i zahvalnice za poseban doprinos Programu za bolje poslovno okruženje, kao i donacije iz oblasti društveno odgovornog poslovanja.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i predsjednik AmCham Komiteta za digitalnu transformaciju Vuka Vukašinović dobili su zahvalnice za poseban doprinos Programu.

Klinici za ORL i MFH u okviru Kliničkog centra Crne Gore uručena je donacija 8 instrumenata, mikromakaza za sprovođenje operacije laringomikroskopske hirurgije grkljana, i dijagnostiku pacijenata sa sumnjom na maligne bolesti, dok je Domu zdravlja u Bijelom Polju uručena donacija audiometra koji je neophodan za službu Medicine rada.

AmCham sprovodi Program „Partnerstvo za bolje poslovno okruženje“ od aprila 2017, sa ciljem podizanja nivoa uzajamnog razumjevanja između privatnog i javnog sektora, kako bi se doprinijelo efikasnijem uklanjanju biznis barijera, kvalitetnijim tekstovima pravnih akata i boljoj primjeni pravnih normi od strane javne uprave, ali i privatnog sektora.

Check Also

Memorandum CBCG i 16 istitucija: Zajednički razvijaju finansijsku edukaciju

Centralna banka Crne Gore (CBCG) inicirala je Memorandum o saradnji na implementaciji Programa razvoja finansijske …

Leave a Reply

Your email address will not be published.