Počela CEFTA Week 2021: Predstavljen nadograđeni Sistem za razmjenu elektronskih podataka

Dodajte komentar

Godišnji događaj CEFTA Week, koji okuplja visoke zvaničnike CEFTA strana, predstavnike privrede, diplomate i predstavnike EU i drugih međunarodnih organizacija, počeo je danas u Skoplju.

CEFTA Week počinje zvaničnim sastancima CEFTA tijela i radionicama, koje su organizovane u saradnji sa partnerima iz Kancelarije Evropske unije za intelektualnu svojinu, USAID-a Sjeverna Makedonija i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i uz podršku Evropske komisije.

Početak CEFTA Week 2021. obilježen je onlajn vebinarom na kome je predstavljen SEED+, koji predstavlja nadogradnju postojećeg Sistema za razmjenu elektronskih podataka (SEED) i uspješno povezuje carinske uprave u CEFTA-i, a biće proširen i na druge agencije, poput fitosanitarnih i veterinarskih. Učesnici će takođe dobiti priliku da čuju više o CEFTA bazama podataka, uključujući statistiku o zelenim koridorima/zelenim trakama.

U okviru ovogodišnjeg CEFTA Week-a zakazana je i konferencija pod nazivom „Već 15 godina činimo trgovinu lakšom“. Konferencija će biti održana u četvrtak, 16. decembra i biće posvećena temama vezanim za trgovinu koje proizilaze iz Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, kao što su e-trgovina, priznavanje sertifikata i procedura, kvalifikacije, licence, prava intelektualne svojine.

CEFTA Week prilika je i da se sumiraju godišnji rezultati i dostignuća koja su ostvarena pod predsjedavanjem Sjeverne Makedonije u 2021. godini.

Centralnoevropski sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA stupio je na snagu 2007. godine i značajno je unaprijedio trgovinu u regionu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *