Ulaganje u sistem za tranzit robe bez čekanja na granicama

Direktorat za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) Ministarstva finansija i socijalnog staranja (MFSS) finansira IPA projekat „Razvoj novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS)“ za Upravu prihoda i carina Crne Gore. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,35 miliona eura, od čega 10% kofinansira Vlada Crne Gore, a 90% Evropska unija.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, projektom se uvodi novi kompjuterizovani tranzitni sistem (NCTS) koji će omogućiti savremeno i efikasno upravljanje i kontrolu tranzitnih aktivnosti.

Uvođenjem novog sistema, kako su kazali, biće značajno pojednostavljene procedure na graničnim prelazima jer će se omogućiti elektronsko carinjenje robe, odnosno sprovođenje tranzitnog postupka bez zadržavanja robe na granicama.

“Pored jačanja administrativnih i operativnih kapaciteta Uprave prihoda i carina Crne Gore, ovaj projekat ima za cilj i unapređenje i usklađivanje njenog sistema sa evropskim sistemom za carinski tranizit u skladu sa Konvencijom o zajedničkom tranzitnom postupku i Konvencijom o olakšicama u trgovini robom. Sve ovo podrazumijeva elektronsku komunikaciju carinskih organa svih država Evropske unije i drugih država članica Konvencije o zajedničkom tranzitu (Velika Britanija, Norveška, Island, Švajcarska, Lihtenštajn, Turska, Sjeverna Makedonija i Srbija)”, navodi se u saopštenju.

Napominju da je sprovođenje projekta počelo u novembru 2018. godine i biće završeno u decembru 2022. godine.

“Njime je podržan proces modernizacije javne uprave u Crnoj Gori, u konkretnom slučaju Uprave prihoda i carina”, kazali su.

Implementacija NCTS sistema je i jedan od uslova za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji u poglavlju 29 – Carinska unija.

Izvor: RTCG

Check Also

Polovni automobili postaju luksuz: Zbog visokih cijena i skupih kredita van domašaja većine kupaca

Visoke cijene i rastuće kamate izbacile su polovne automobile van domašaja sve većeg broja kupaca.

Leave a Reply

Your email address will not be published.