IT industrija je “prerjanica hrvatske ekonomije”

Dodajte komentar

S ukupnim prihodima od gotovo 28 milijardi kuna (oko tri milijarde eura), hrvatska IT industrija, “perjanica hrvatske privrede” kako joj često tepaju, nastavila je da raste i u izazovno pandemijsko doba, premda nešto skromnije sa zabilježenih 3,3 posto rasta što je manje od dvocifrenih stopa proteklih godina, piše Poslovni dnevnik.

“Pozdravljamo svaki takav uspjeh s obzirom na pandemijski pad hrvatskog BDP-a”, kažu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) koja je juče predstavila novu analizu hrvatske IT industrije u kojoj su, uslijed svih okolnosti i izazova, istaknuti rast prihoda te rast broja zaposlenih i broja novoosnovanih poduzeća.

Hrvatska bilježi 34.726 zaposlenih u IT industriji koji čine 3,5 posto ukupnog broja zaposlenih osoba u Hrvatskoj. Samo lani ta je brojka porasla za 5,8 posto, a zaposlenih je gotovo 2000 više nego 2019. godine.

Takođe, IT industrija sa svojih je 5707 većih i manjih kompanija činila 4,1 posto od ukupnog broja hrvatskih poduzeća, u kojima prosječna neto plata iznosi 9000 kuna neto (1195. eura), iz čega proizlazi da su u IT industriji plate za 60 posto više od prosječne neto plate u Hrvatskoj.

Dominira među gradovima i mjestima Grad Zagreb koji bilježi čak 21,7 milijardi kuna od ukupnog prihoda IT industrije. Slijede ga Istarska županija s 1,41 milijardom kuna i Zagrebačka županija s 838 milijuna kuna.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *