Vaša šifra ste Vi: Evolucija sigurnosti plaćanja sa biometrijom

Dodajte komentar

U cilju unapređenja korišćenja platnih kartica u online okruženju, kao i podizanja nivoa zaštite i sigurnosti klijenata kod online platnih transakcija, Universal Capital Banka Podgorica (UCB) implementirala je EMV 3DS program zaštite za sve svoje Mastercard korisnike, koji podrazumijeva obaveznu biometrijsku autentifikaciju prilikom obavljanja platnih trankscija na internetu. Uvođenjem ove napredne fukcionalnosti UCB je postala prva i za sada jedina banka u Crnoj Gori koja omogućava biometrijsku autentifikaciju korisnicima platnih kartica za sve internet transakcije.

Ova vrsta unapređenog nivoa zaštite u velikoj mjeri smanjuje mogućnost zloupotrebe podataka  vlasnika platne kartice prilikom plaćanja na internetu a korisničko iskustvo postaje značajno bolje. U poređenju sa tradicionalnim metodama autentifikacije kao što su upotreba lozinki ili ličnih podataka pri odobravanju platnih transakcija, biometrijska autentifikacija čini iskustvo plaćanja jednostavnijim, bržim i sigurnijim jer u fokus stavlja automatsko prepoznavanje korisnika na osnovu fizičkih karakteristika, kao sto su otisak prsta ili prepoznavanje lica.

Upravo zbog toga “Vaša šifra ste vi” je naziv jedinstvene kampanje koja ima za cilj ukazati na sve prednosti biometrijske autentifikacije korisnika kartica kod odobravanja transakcija obavljenih putem interneta, bilo da se radi o kupovini na poznatom lokalnom web shop-u ili kod nekog globalnog online trgovca.  Korisnik će sada imati mogućnost da zahvaljujući ovoj naprednoj tehnološkoj inovaciji na polju sigurnosti, na brz i sigurniji način potvrdi svoj identitet a bez potrebe za pamćenjem i unosom različitih lozinki ili kodova, već će biti dovoljno da svoj identitet potvrdi onim što on zapravo jeste, kroz svoje biometrijske podatke.

Korisnici Mastercard platnih kartica, Universal Capital Banke Podgorica neće morati da pamte šifre prilikom online kupovine, biće dovoljno da prislone prst ili postave uređaj da bi skenirali lice za potvrdu  autentifikacije. Na ovaj način korisnici platnih kartica uživaće u svojoj ONLINE kupovini sa dodatnom sigurnošću i sa poboljšanim korisničkim iskustvom. Universal Capital Banka usmjerena je na osluškivanje potreba i zahtjeva klijenta, a kako smo svjedoci sve izraženije ljudske potrebe za digitalizacijom u svim segmentima, odlučili smo se da našim klijentima olakšamo uz dodatno obezbjeđenje kada su platne transakcije u pitanju ovim inovativnijim rješenjem za sigurna internet plaćanja”, izjavila je Danijela Jović, Glavni izvršni direktor.

Efikasna biometrijska rješenja daju korisnicima moć obavljanja transakcija uz minimalnu razmjenu ličnih  podataka. Primjena biometrije uticala je da se pomjerimo sa metoda utemeljenih na znanju, ka onima koje vrše inteligentno prepoznavanje. Ovo je trend koji je sve prisutniji u skoro svim oblastima života korisnika; od finansija, zdravstva, putovanja, radnog okruženja… Zamislite svijet u kojem korisnik svoj identitet može potvrditi odmah, sigurno i jednostavno pri tome ne izlažući svoje lične podatke mogućim zloupotrebama. Ono što je budućnost je biometrijska autentifikacija, jer omogućava najbolje korisničko iskustvo uz istovremeno povećanje sigurnosti korisnika unutar digitalnog ekosistema”, rekla je Jelena Ristić direktorka za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji Mastercard.

Brojne su prednosti korišćenja biometrije u zaštiti interakcija korisnika u okviru digitalnih kanala, bilo da se radi o kontroli pristupa, kontroli izvršenja transakcija ili o dodatnoj sigurnosti prilikom bilo koje druge interakcije u okviru digitalnog okruženja. Za samog korisnika, sve se desava automatski i on će biti informisan samo u slučaju da je pristup blokiran ili ukoliko je potrebna dodatna autentifikacija. Na ovaj način se postiže najbolje moguće korisničko iskustvo, jer se ne iniciraju dodatne provjere kada za njima nema potrebe.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *