Turska lira na novom istorijskom minimumu

Dodajte komentar

Turska lira pala je juče na novi rekordno nizak nivo nakon novih izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji se protivi bilo kakvom povećanju kamatnih stopa.

Valuta je u kasno poslijepodnevnom trgovanju dostigla najnižu vrijednost od 13,47 za dolar, nadmašivši prethodni rekordni minimum prošle sedmice od otprilike 13,45 za dolar, nakon obnovljenih zabrinutosti zbog monetarne politike zemlje ali i zbog varijante omikron koronavirusa.

Spirala lire je bila zapanjujuća – pala je s otprilike 8,5 za dolar krajem avgusta na više od 13 za dolar u samo tri mjeseca.

Erdogan je konstantno odbijao da podigne kamatne stope kako bi ovladao rastućom dvocifrenom inflacijom, a lira je posljednjih godina naglo pala u vrijednosti uglavnom kao rezultat toga. Inflacija u Turskoj sada je blizu 20 posto. Erdogan je otpustio trojicu čelnika centralne banke jer se nisu uskladili s njegovim uvjerenjem da se stope ne bi trebale povećavati.

– Uvijek sam se zalagao za niže kamate i ponavljao da bi stope trebale biti niže. Nikada nisam zagovarao i neću se zalagati za povećanje kamata – rekao je Erdogan u nedjelju.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *