Njemačka od SAD direktno tražila da ne sankcionišu Sjeverni tok 2

Njemačka vlada je od američkih zakonodavaca tražila da ne sankcionišu gasovod Sjeverni tok 2, tvrdeći da bi one “oslabile kredibilitet” Sjedinjenih Američkih Država i “oštetitle transatlantsko jedinstvo”, navodi se u dokumentima do kojih je došao portal Axios.

Predsjednik SAD Džozef Bajden više puta je rekao da se protivi izgradnji gasovoda koji bi preko Baltičkog mora povezao Rusiju i Njemačku, ali je ovog proljeća odustao od uvođenja sankcija kako bi izbegao zatezanja odnosa sa najvećom ekonomijom Evrope.

Bajden i njemačka kancelarka Angela Merkel postigli su sporazum u julu u kojem se Njemačka obavezala na djelovanje, uključujući i nove sankcije na nivou EU, ako Rusija počne energetsku politiku da koristi kao oružje protiv Ukrajine i Evrope.

Nezadovoljni republikanci u Senatu sada traže nove sankcije protiv Rusije i gasnog operatora, kao amandman na godišnji zakon o odbrani, o kom će se možda glasati već ove sedmice.

U pokušaju da uvjeri Kongres, njemačka ambasada u Vašingtonu privatno je detaljno opisala kako bi (re)akcija protiv Rusije mogla da izgleda u “non-pejperu”, koji se obično koristi u zatvorenim diskusijama na najvišem nivou za prenošenje direktnih političkih stavova.

Dokument prosleđen 19. novembra označen stepenom “povjerljivo” navodi korake koje bi Njemačka preduzela na nacionalnom nivou, uključujući “snažne javne poruke” u kojima se osuđuje ponašanje Rusije; “procjena” obustave budućih političkih sastanaka, i razmatranje “mogućih” ograničenja za buduće ruske projekte fosilnih goriva, ne uključujući Sjeverni tok 2.

U dokumentu se tvrdi da Sjeverni tok 2 trenutno ne predstavlja “nikakvu prijetnju za Ukrajinu sve dok je obezbijeđen razuman tranzit gasa”, a potencijalne sankcije gasovodu naziva “pobedom Putina” jer bi “podijelio zapadne saveznike”.

Neki stručnjaci kažu da se to već dešava, pošto je Rusija podstakla energetsku krizu u Evropi i sugerisala da bi rastuće cijene gasa mogle da se ublaže ubrzavanjem sertifikacije Sjevernog toka 2.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je za Axios da je Ukrajina “šokirana, tužna i zbunjena” naporima Njemačke da spase “najopasniji geopolitički projekat Rusije”. Sam Zelenski je ovog mjeseca na Tviteru pozvao senatore da podrže sankcije, prenosi portal Novaekonomija.rs

Najviši Bajdenovi zvaničnici, poput izaslanika za energetiku Amosa Hohštajna, koji je ranije rekao da je Rusija “sve bliža” upotrebi energenata za ucjenjivanje Evrope, takođe su lobirali kod demokrata u Kongresu da ne podrže sankcije, kako bi izbjegli zaoštravanje odnosa sa Njemačkom.

U Baltičkom moru je tokom septembra zavarena posljednja cijev gasovoda “Sjeverni tok 2”, a naredni korak je spajanje njemačkog i danskog kraka, nakon čega bi cjevovod bi mogao biti pušten u rad.

Projekat realizuje “Nord strim 2 AG” sa jedinim akcionarom – kompanijom “Gasprom”, čiji su finansijski partneri kompanije “Juropian rojal Dač šel”, “OMV”, “Anži”, “Juniper” i “Vinteršal”.

Check Also

Ovo su posljednje cijene goriva u regionu

U našem regionu Hrvati plaćaju ubjedljivo najskuplje gorivo, dok vozači u Mađarskoj imaju najjeftinije naftne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.