Harasani pozvao zaposlene da prijavljuju kršenje prava ukoliko im se ne povećaju plate

Dodajte komentar

Direktor Uprave za inspekcijske poslove Ilir Harasani pozvao je zaposlene koji misle da su im prava iz rada zakinuta, da makar anonimno podnesu inicajativu kako bi pravovremeno otklonili nepravilnost i uticali da poslodavac propisno formalizuje radni odnos. Odgovarajući na pitanje “Dana” kako će zaštititi radnike od ugovora na pola radnog vremena koji se nude zaposlenima, a kako bi izbjeglo povećanje njihovih zarada u sklopu projekta “Evropa sad”, Harasani kaže da će inspekcija kod svakog poslodavca kontrolisati ugovore o radu.

– Dakle, ako je, u slučaju koji ste naveli, radno mjesto sistematizovano na manje od punog radnog vremena onda nema prekršaja za poslodavca, u suprotnom postoji prekršaj. Nadležnost inspekcije u odnosu na poslodavca i gore navedenu obavezu proizilazi iz obeveze da vrši kontrolu nad primjenom Zakona o radu, Opšteg kolektivnog ugovora, Granskog kolektivnog ugovora, odnosno odredbi pojedinačnog kolektivnog ugovora. Nepostupanje poslodavca imalo bi za posledicu upravni postupak od strane Inspekcije rada kojim bi se istom poslodavcu ukazalo na obavezu postupanja po odredbama kolektivnog ugovora, odnosno za nepostupanje, bilo bi donijeto rješenje o otklanjanju nepravilnosti. Ukoliko poslodavac ne bi izvršio obavezu po rješenju, inspekciji je na raspolaganju prinudna mjera u vidu novčane kazne. Izricanje novčanih kazni, od 500 do 5.000 eura, bilo bi vršeno sve dok takav poslodavac ne bi postupio po rješenju, a novčani iznos bi se svaki put povećavao usled nepostupanja, shodno Zakonu o inspekcijskom nadzoru, odnosno ispunio svoju obavezu u skladu sa članom 33 Opšteg kolektivnog ugovora – ocijenio je za “Dan” Harasani.

Dodaje da je od početka godine do novembra, Inspecija rada izvršila 9.510 inspekcijskih pregleda u kojima je utvrđeno 3.412 nepravilnosti. Za otklanjanja utvrđenih nepravilnosti inspektori su donijeli 90 rješenja (78 rješenja su o otklanjanju utvrđenih nepravilnosti kod subjekata nadzora i 12 rješenja o zabrani rada) i 1.307 ukazivanja (kojima se poslodavcima ukazivalo na otklanjanje nepravilnosti i nedostataka, shodno zakonskim propisima).

– Za počinjene prekršaje inspektori su izdali 1.318 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 745.150 eura i podnijeli 61 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka područnom Sudu za prekršaje (kojima se od suda traži izracanje viših iznosa novčane kazne). Takođe, inspektori rada su u izvještajnom periodu, pored planiranih inspekcijskih nadzora, izvršili i 1.569 nadzora po osnovu primljenih inicijativa – kaže Harasani.

Najčešće prijavljene nepravilnosti odnosile su se, kako dodaje, na zapošljavanje na crno, neredovno isplaćivanje zarada sa pripadajućim doprinosima, neizdavanje obračuna zarade, uskraćivanje prava na sedmični i godišnji odmor, neprimjenjivanje mjera zaštite na radu i neprimjenjivanje mjera po naredbama Ministarstva zdravlja za vrijeme epidemijske situacije izazvane novim korona virusom.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *