Biden: Naftne kompanije zarađuju na račun potrošača

Dodajte komentar

Američke naftne kompanije zarađuju na račun potrošača, upozorio je predsjednik Joe Biden, a ministarka energetike pozvala ih je da enormnu dobit usmjere u veće snabdijevanje kako bi se smanjile cijene benzina.

Bidenova administracija objavila je u utorak da će pustiti u promet 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi u koordinaciji s drugim zemljama nakon što su proizvođači OPEC+ odbili molbe Washingtona da povećaju snabdijevanje.

Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je da administracija ne isključuje mogućnost puštanja u promet dodatnih barela iz rezervi i dodala da su zvaničnici u kontaktu sa proizvođačima u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Američki predsjednik juče se osvrnuo na naftne kompanije, rekavši da ostvaruju rekordnu dobit, a ne prenose uštede na potrošače.

„Da je razlika između veleprodajnih i maloprodajnih cijene benzina u skladu s prosjekom u proteklom razdoblju, Amerikanci bi sada plaćali minimalno 25 centi manje po galonu. Umjesto toga, kompanije razliku spremaju u džep, a to je neprihvatljivo”, rekao je Biden.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *