Rio Tinto aktivno sprovodi planove za izgradnju gigafabrike baterija u Srbiji

Dodajte komentar

Međunarodna rudarska kompanija Rio Tinto “aktivno sprovodi” planove za izgradnju gigafabrike baterija u Srbiji, saopštila je kompanija najavljujući svoje ulaganje u kompaniju za tehnologiju i proizvodnju baterija Inobat Auto sa sjedištem u Slovačkoj.

Rio Tinto pokušava da razvije svoj projekt Jadar u Srbiji — jedan od najvećih greenfield litijum projekata u razvoju — ali otpor lokalne zajednice prema tom projektu je veliki. Ako se projekat nastavi, proizvodiće se litijumov karbonat za baterije koje se koriste u električnim vozilima i drugim aplikacijama.

Projekt Jadar litijum-borata vrijedan 2,4 milijarde dolara u Srbiji ima potencijal za proizvodnju približno 58.000 tona litijum-karbonata za baterije i pozicioniranje Rio Tinta kao najvećeg izvora snadbijevanja litijumom u Evropi u najmanje sljedećih 15 godina.

Investicija u Inobat Auto, čija veličina nije objavljena, slijedi memorandum o razumijevanju potpisanom u maju, u kojem se ističe namjera dvije kompanije da rade zajedno na napretku uspostavljanja lanca vrijednosti baterija za električna vozila “od kolijevke do kolijevke” u Srbiji.

Rio Tinto je odlučio da podrži dovršetak centra za istraživanje i razvoj (R&D) i linije pilotskih baterija u slovačkom Voderadyju od strane InoBata, navodi bne intellinews.

“Naš projekat Jadar litijum u Srbiji je na pragu evropskog tržišta električnih vozila. Biće sposoban da proizvede dovoljno litijuma za proizvodnju oko milion baterija za električna vozila godišnje prema najvišim ekološkim standardima”, rekla je Marnie Finlayson, direktorica poslovanja sa baterijskim materijalima Rio Tinta.

Projekt Jadar u Srbiji ostaje podložan dobijanju svih relevantnih odobrenja, dozvola i licenci te kontinuiranom angažmanu sa lokalnim zajednicama, Vladom Srbije i civilnim društvom.

Indikator.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *