Evropska komisija produžila okvir za državne potpore za šest mjeseci

Dodajte komentar

Evropska komisija produžila je privremeni okvir za državne potpore do sredine sljedeće godine, što će članicama EU omogućiti da prema potrebi produže svoje programe podrške i osiguraju da preduzeća koja još osjećaju posljedice krize ne ostanu iznenada bez potrebne podrške.

Prema ranijoj odluci, privremeni okvir je trebao da važi do 31. decembra 2021., a sada je produžen do 30. juna 2022.

“Privremeni okvir za državne potpore od početka pandemije omogućava državama članicama pružanje ciljane i razmjerne podrške preduzećima kojima je potrebna pomoć, uz istovremeno uvođenje zaštitnih mjera za očuvanje jednakih uslova na jedinstvenom tržištu”, izjavila je potpredsjednica EK Margaret Vestager.

“Ovim ograničenim produženjem pruža se mogućnost koordinisanog postupnog ukidanja kriznih mjera bez stvaranja negativnih učinaka te odražava predviđeni snažan oporavak evropske ekonomije uopšte”, dodala je.

EK je takođe uvela dva nova alata za potporu oporavku evropske ekonomije: podrška ulaganjima koji će članicama EU-a pomoći da prebrode poteškoće zbog nedostatka ulaganja i podrška solventnosti kako bi se privukla privatna sredstva i bila dostupnima za ulaganja u mala i srednja preduzeća, uključujući novoosnovana preduzeća i mala preduzeća srednje tržišne kapitalizacije.

Države članice mogu dodijeliti pomoć privatnim posrednicima i tako stvoriti podsticaje za ulaganje u te vrste preduzeća te im osigurati jednostavniji pristup finansiranju vlasničkim kapitalom koje sama često teško uspijevaju privući.

Privremeni okvir za državne potpore donesen je tokom 2020. na početku pandemije kada se ekonomija našla u velikim poteškoćama zbog mjere uvedenih radi suzbijanja zaraze.

Okvir, koji omogućava odstupanje od važećih pravila o državnim potporama, u međuvremenu je nekoliko puta dopunjavan.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *