CBCG pomogla da finansijski sektor izdrži šokove krize

Dodajte komentar

“Preporuke Međunarodnog monetarnog fonda već sprovodimo. Dnevni nadzor, monitoring i praćenje svih potencijalnih rizika finansijskog sistema i u punoj mjeri smo s njima usaglašeni”, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.

Na predstavljanju nalaza Misije MMF-a, koja je od 25. oktobra do juče imala godišnje konstultacije sa ovdašnjim institucijama, šef tima Srikant Seshadri je istakao da je ,,finansijski sektor izdržao šokove u znatnoj mjeri zbog podrške CBCG.

Kao ilustraciju tog zaključka, Žugić je iznio nove podatke da aktiva banaka iznosi 5,2 milijarde eura i od početka godine je rasla 13,32 odsto. Krediti su veći za oko devet odsto i sada su na nivou od 3,441 milijardu eura, kapital banaka je uvećan za 5,04 odsto, a solventnost je 17,53 ih dvostruko više od zakonskog minimuma.

“Depoziti su 4,1 milijardu, a rast izuzetno visok 20,4 procentna poena. Razlozi za to su povjerenje u bankarski sistemi regulatora, ekonomski rast drugog i trećeg kvartala, ah i odsustvo potrošnje. Kada je riječ o novim kreditima, iznose više od 860 miliona eura, čime jedata velika likvidnost privredi i građanima, te podržan snažan oporavak u drugom kvartalu ove godine”, naveo je guverner i izrazio očekivanje da će na isti način uticati na treći kvartal i cijelu godinu.

Sprovođenje deset privremenih mjera koje je CBCG donijela kao podršku kompanijama i građanima, podsjetio je Žugić, istovremeno se odrazilo na likvidnost banaka. I prva procjena kvaliteta aktive (AQR), koja je obuhvatila više od 84 odsto kapitala banaka, imala je odlične rezultate jer je kapital smanjen samo 1,57 odsto, “što pokazuje da je bankarski sistem zdrav i otporan”. Seshadri je iznio stav MMF-a da se sprovođenjem tih rezultata “dalje jača okvir za superviziju i sanaciju banaka”.

“To smo već primijenili na loše kredite, koji su sada na nivou od 5,65 odsto, a njihov rast nakon implementacije mjera iznosi samo 0,03 procentna poena, što znači da nema velikog opterećenja”, ukazao je guverner.

Žugić i Seshadri saglasni su u odličnoj ocjeni prevencije pranja novca i finansiranja terorizma, uz harmonizaciju regulative, novi pristup zasnovan na riziku, te edukaciju onih koji sprovode ove kontrole.

,,U okviru platnog prometa, uskoro će biti raspisan tender za cjelogodišnje instant plaćanje u realnom vremenu, uz modernizaciju i sa finansijskim tehnološkim čvorištima u CBCG”, najavio je Žugić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *