Šefovima zabranjeno da uznemiravaju radnike nakon posla

Dodajte komentar

Portugalija je zabranila šefovima da šalju radnicima tekstualne i elektronske poruke van radnog vremena, kao dio novog zakonskog paketa koji se popularno naziva “pravo na odmor”.

Ta odluka je dio zakonskih izmjena donesenih kako bi se uravnotežio privatni i profesionalni život, posebno vezano uz činjenicu da mnogi radnici rade od kuće, prenosi SEEbiz.

Kompanije s više od deset zaposlenih mogle bi se suočiti s kaznom ako kontaktiraju radnike van vremena koje je navedeno u njihovim ugovorima o radu.

Donesena su i nova pravila o radu na daljinu za radnike s djecom. Roditelji mogu bez vremenskog ograničenja raditi od kuće, bez da za to traže dozvolu poslodavaca, sve dok im djeca ne napune osam godina.

Kompanije bi mogle uz to biti primorane da plaćaju i dio troškova rada od kuće, primjera radi za struju ili internet.

S obzirom na to da se kod radnika može javiti osjećaj izolovanosti, od kompanija se očekuje da redovno organizuju fizičke sastanke.

Ipak, neki elementi zakonskog paketa nijesu prihvaćeni u portugalskom parlamentu, uključujući i “pravo na isključivanje” koje bi omogućilo radnicima da isključe sve uređaje nakon radnog vremena.

Portugalska ministrarka rada i socijalnog staranja Ana Mendes Godinho rekla je na konferenciji u Lisabonu da rad na daljinu mijenja mnoge stvari, a da njegov rast mora biti regulisan.

Ona se nada da će bolja zaštita radnika privući i mnoge strance da dođu da rade u Portugaliji, rekavši da smatra svoju zemlju “jednom od najboljih mjesta na svijetu za digitalne nomade i radnike na daljinu.

RTCG

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *