Opšta stopa PDV ostaje ista, za usluge hrane i pića u restoranima… se vraća na 21 odsto

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) neće mijenjati opštu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV) – 21 odsto, dok će za usluge hrane i pića u restoranima i objektima u kojima se pružaju uslige hrane i pića vratiti sa sedam na 21 odsto.

To je saopšteno na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade na kojoj je utvrđen predlog budžeta za 2021 sa četvorogodišnjom fiskalnom strategijom.

Predlog budžeta za narednu godini je projektovan na 2,46 milijardi eura.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je rekao da očekuje da će Skupština podržati predlog budžeta i set zakona koji je izmijenjen jer se njime doprinosi ravnomjernom regionalnom razvoju, vraćanja turizma na pretkrizni nivo.

“Cilj budžeta je održivi i inkluzivni rast, povećanje životnog standarda građana, smanjenje sive ekonomije, unapređenje poslovnog ambijenta”, kazao je između ostalog Spajić.

On je rekao da su prihodi od budžeta u narednoj godini planirani na milijardu eura, kao i da očekuje povratak ekonomske aktivnosti na pretkrizni nivo.

Ministar je kazao da predlog kapitalnog budžeta donosi uravnoteženi razvoj, da od ukupne sume za kapitalni budžet 76,7 miliona eura ide za sjever Crne Gore, 60 miliona za središnji dio i 26,7 miliona za južni dio.

“Nijesmo do kraja zadovoljni uravnoteženjem i dalje ćemo na tome raditi”, istakao je Spajić.

On je kao pozitivan primjer uravnoteženja budžeta naveo da je po glavi stanovnika u Ulcinju izdvajanje za kapitalni budžet 164 eura, dok je to do sada bio jedan euro.

On je najavio da će se započeti gradnja bolnica u Pljevljima i Podgorici, 16 vrtića i osam sportskih sala, dodatnih 6,8 miliona biće u budžetu Ministrarstva poljoprivrede za subvencije, biće uvećane staračke naknade.

Državni sekretar u MFSS Janko Odović je kazao da nije planiran prihod od davanja aerodroma pod koncesiju.

Državni sekretar Branko Krvavac rekao je da što se tiče poreza na gotovinu, on će se primjenjivati od juna naredne godine i da su veći dio primjedbi banaka na taj porez uvrstili u predlog zakona i da će biti sa bankarima u stalnom kontaktu.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *