Opštine niko nije pitao, a zbog ”Evropa sad” gube milione

Dodajte komentar

Crnogorske opštine bi mogle ostati bez višemilionskih prihoda ukoliko se uvede neoporezivio dio zarade do 700 eura bruto, što je najavljeno projektom “Evropa sad”, jer je značajni dio od poreza na dohodak njihov prihod, a male i siromašne opštine mogle bi ostati i bez polovine svog budžeta.

Iz Zajednice opština Crne Gore su naveli da ih iz Ministarstva finansija niko nije kontaktirao u vezi sa ovim planom, iako su bili zakonski obavezni to da urade, kao i da će tražiti hitan sastanak sa ministrom Milojkom Spajićem kako bi im bila predstavljena analiza uticaja najavljenih mjera i kako bi opštinama bio nadoknađen ovaj gubitak.

Opštine traže analizu uticaja na svoje prihode

”Osim informacija iz medija, Zajednica opština, a ni jedinice lokalne samouprave nijesu bliže upoznate sa mjerama iz programa “Evropa sad”, kao ni konkretnim predlozima za izmjene propisa koje će uslijediti da bi se program sproveo. Iz tih razloga, Zajednica opština nije ni mogla uraditi analizu uticaja planiranih mjera na prihode jedinica lokalne samouprave. Želimo da naglasimo da je zakonska obaveza predlagača propisa da prilikom pripreme zakonskih rješenja uradi procjenu uticaja tih propisa, uključujući i procjenu uticaja na opštine, što, prema raspoloživim informacijama, nije urađeno”, naveli su iz Zajednice Opština na pitanja “Vijesti” o tome da li su kontaktirani zbog predloženog plana i kako bi on uticao na prihode opština.

Prema objavljenom programu “Evropa sad” planirana je izmjena Zakon o porezu na dohodak fizičkih lica, kako bi se uveo neoporezivi dio prihoda do 700 eura bruto zarade. Odnosno na taj dio zarade se ne bi naplaćivao porez na dohodak, već bi poslodavac za taj i za umanjeni iznod doprinosa za zdravstveno osiguranje morao zaposlenom povećati neto zaradu.

Opštine dobijaju 12 do 70 odsto poreza na dohodak

Iznos do 700 eura bruto zarade je i najčešća zarada u siromašnim opštinama i na sjeveru Crne Gore. Prema Zakonu o finansiranju lokalne samouprave opština ustupa dio ovog poreza u zavisnosti od njenog stepena razvoja. Tako se opštinama na primorju sa stepenom razvoja iznad prosjeka ustupa 12 odsto ovog poreza, a ostalim na primorju ispod prosjeka 20 odsto tog poreza. Opštinama centralne regije se ustupa 14 odsto ovog poreza, osim Glavnom gradu 15 odsto. Opštinama na sjeveru se ustupa 50 odsto prihoda od ovog poreza, osim opštinama koje imaju ispod tri hiljade stanovnika, kojima pripada 70 odsto od ovog prihoda.

Opštinama ide i prirez na iznos ovog poreza od 13 do 15 odsto, kojeg takođe neće biti u slučaju uvođenja neoporezivog dijela zarade. Takođe jedan dio od ovog poreza ide u egalizacioni fond čiji su korisnici najsiromašnije opštine.

”Najavljene mjere kroz promjenu poreske politike, posebno u dijelu poreza na dohodak fizičkih lica, proizveššće značajne negativne efekte po budžete jedinica lokalne samouprave, prije svega, kroz smanjenje prihoda opština po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica, što je jedan od glavnih prihoda opština. Takođe, imajući u vidu da se najveći dio prihoda egalizacionog fonda obezbjeđuje iz poreza na dohodak fizičkih lica, prihodi u egalizacionom fondu će biti znatno manji, što će se direktno negativno odraziti na smanjenje dotacija opštinama korisnicama sredstava ovog fonda, a što je jako loše kada se ima u vidu da su dvije trećine opština korisnice sredstava iz ovog fonda”, navedeno je u odgovoru “Vijestima” iz Zajednice opština.

Izvor: Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *