Najveći norveški penzioni fond povukao se iz udjela u 14 kompanija koje proizvode oružje

Najveći norveški penzioni fond KLP povukao se iz udjela u 14 kompanija koje proizvode nuklearne projektile i drugo oružje, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju KLP-a, čije sjedište u glavnom norveškom gradu Oslu, a koji upravlja s 35,4 milijardi dolara, navodi se da su donijeli odluku da se povuku iz udjela u kompanijama za koje se smatra da krše pravila o proizvodnji oružja.

Odlukom će biti pogođene kompanije koje proizvode određeno oružje.

U saopštenju se navodi da od ovog mjeseca više neće poslovati sa 14 kompanija, među kojima su britanski Rolls Royce, Raytheon Technologies sa sjedištem u Massachusettsu i francuska kompanija Thales.

Dodaje se da kompanija Rolls Royce proizvodi dijelove za seriju brodova koji mogu lansirati nuklearne projektile, napominjući da su odluku o povlačenju iz udjela kompanija donijeli zbog kršenja etičkih pravila.

U saopštenju se dodaje da kompanija Raytheon Technologies proizvodi projektile sa nuklearnim bojevim glavama, a kompanija Thales proizvodi dijelove za nuklearne projektile.

Odlukom da se povuče iz pomenutih partnerstava, KLP je prepustio 117 miliona dolara u akcijama i oko 23,5 miliona dolara u obveznicama.

Check Also

T Phone od danas u prodaji: Veliki ekran, jaka baterija, 5G za svačiji džep

Crnogorski Telekom je danas u svom multimedijalnom T-Centru u Podgorici predstavio novu seriju pametnih telefona …

Leave a Reply

Your email address will not be published.