Spajić tvrdi da se država neće zaduživati u 2022.

Dodajte komentar

Vlada je danas usvojila program “Evropa sad” koji sadrži novi set poreski mjera koje bi trebale da stupe na snagu 1. januara naredne godine.

Novom poreskom reformom koja je u javnosti već ranije najavljena planirano je da se od naredne godine ukinu doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade, neće biti oporezivane zarade do bruto iznosa od 700 eura, uz povećanje minimalne zarade na 450 eura i progresivno oporezivanje zarada i dobiti.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je kazao na konferenciji za novinare da će ova reforma biti potpuno održiva i može se nazvati fiskalno održivom, te da će donijeti benefite u budućnosti.

On je kazao da im je računica da dio od novih poreskih mjera poreski matematički uticaj bio minus 35 miliona eura u budžetu u 2022. godini, dok bi stvarni vjerovatno bio nula, a u 2023. godini plus 18 miliona eura. Uticaja na privredu i građane bi bio plus 200 miliona eura efekat.

“Računamo na rast privrede i proširenje poreske baze”, rekao je Spajić, koji je u narednoj godini najavio usklađivanje penzija i socijala sa ovim programom, odnosno, sa minimalnom i prosječnom zaradom.

On je kazao da će predlog budžeta u narednoj godini biti na vrijeme proslijeđen parlamentu 15. novembra i da nije planirano novo zaduživanje, ali da će ostaviti opciju u budžetu da “ako bude neki povoljan momenat da izađu na tržište”.

“Neće biti potrebe za novim zaduživanjima, i to je bitna informacija”, tvrdi ministar.

On je na pitanje ima li rezervni plan ako se ne usvoji plan u budžetu u parlamentu odgovorio “da li oni imaju rezervni plan”. Ponovio je da ne razmišlja o osnovanju političke partije.

Spajić je kazao da će poresku reformu radi sa Svjetskom bankom i da to bude održiv način za penzije i da do tada ne bi u javnosti izlazili sa nekom kalkulacijom koliko bi penzije mogle da se povećaju.

On je najavio fokus u narednoj godini na smanjenju nezaposlenosti i da se u tu svrhu donosi poreske reforma, a cilj je i da se iskorijeni siva ekonomja.

“Imaćemo sa ovim jedno od najnižih optrećenja na rad u regionu”, rekao je ministar.

Na pitanje da li će PDV za hotele biti ujednačen, bez obzira na broj zvjezdica i opštinu u kojoj se nalaze, Spakić je kazao da Zakon o PDV-u nije dio ovog paketa zakona, već da će o njemu saopštiti podatke naknadno.

Ministar ekonomskog razvoja (MER) Jakov Milatović je kazao da realizuju projekat zahvajujući rezultatima i radu iz prethodnih mjeseci koji su doveli do povećanja budžetskih prihoda (budžetski suficit, hedžing aranžman, projekat poreske administracije i dobra turistička sezona).

“Sav ovaj rad je doveo do povećanja ekonomske aktivnosti i stabilizacije javnih finansija”, rekao je Milatović, dodajući da se Crna Gora nije zaduživala u ovoj godini.

On je rekao da su izazovi sa kojima se Vlada suočila visoko optrećećenje privrede, niske minimalne zarade i siva ekonomija, pa je iz toga pokrenuta ova poreska reforma.

Izvor: Vijesti.me

Foto. Vlada CG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *