Spajić: Plate će biti povećane ukoliko poslanici podrže plan “Evropa sad”

Dodajte komentar
Spajić, Foto: Gov.me

Plate će biti povećane ukoliko narodni predtavnici u Skupštini podrže naš “Maršalov plan – Evropa sad”, kazao je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić odgovarajući na pitanja građana na Instagramu.

– Mi smo stvorili sve uslove da plate budu povećane, ubijeđen sam da će se poslanici više voditi interesima građana nego interesima svojih političkih partija – odgovorio je on.

Spajić je odgovorio i na pitanje vezano za povećanje zarada zdravstvenim radnicima.

– Moji roditelji su zdravstveni radnici i odrastao sam svjestan toga koliko su bili zanemareni u prethodnom sistemu. Veliki broj naših zdravstvenih radnika je otišao u inostranstvo, taj trend se mora prekinuti. Kvalitetni ljudi moraju ostati u Crnoj Gori da zajedno gradimo bolju budućnost, a to nije moguće bez kvalitetnog i stabilnog zdravstvenog sistema. Povećanje plata predviđeno Maršalovim planom će uključivati povećanje od 17,5 odsto, kao i dodatnih 12,5 odsto, ukupno 30 procenata od 1. januara 2022 – dodao je on.

Istakao je da su ljekari i medicinsko osoblje su već skoro dvije godine na prvoj linije borbe protiv kovida i dragocjeni su u očuvanju našeg zdravlja, ekonomije i stabilnosti.

– A ovo je naš način da im se za to odužimo – naveo je ministar.

Spajić trenutno ne razmišlja o osnivanju partije.

– Trenutno se ne bavim ni sa čim drugim, osim stvaranjem uslova da podignemo plate građa na održiv način. Naš plan je da građani u 2022. uđu sa osjetno boljim standardom i realizacija tog plana je prioritet svih prioriteta – naglasio je on.

Naveo je i da su novčana sredstva za naknade za majke već obezbijeđena u budzetu za 2021. godinu (20 miliona eura) i biće obezbijeđena i u narednoj godini.

– Majke koje su napustile posao da bi ostvarile pravo na naknadu moraju biti obeštećene. Međutim, parlament mora da usvoji zakon kojim se na ustavan način mogu dati naknade majkama. S obzirom da je prethodni zakon proglašen neustavnim, jedan od načina kako pomažemo mladim roditeljima u ovom periodu je dječiji dodatak čija ispata počinje u novembru, kao i kroz dodjelu besplatnih udzbenika osnovcima – istakao je Spajić.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *