Milionski promet zbog prodaje državnih obveznica

Dodajte komentar

Pad indeksa i milionski promet zbog prodaje državnih obveznica obilježili su sedmicu na Montenegroberzi u kojoj je najavljeno da Vlada sprema izmjene Zakona o akcizama, kako bi intervensala usljed značajnijeg povećanja cijene goriva, zbog poskupljenja na međunarodnom tržištu.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 pao je 1,8 odsto na 777,23 poena, a MONEX jedan odsto na 11.244,66 bodova.

Promet, realizovan kroz 20 transakcija, iznosio je 5,28 miliona eura i bio je 32 puta veći od prošlosedmičnog.

Promet je značajno uvećan jer je u ponedjeljak na Montenegroberzi prodato državnih obveznica u ukupnom iznosu od oko pet miliona eura.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja saopštilo je ove sedmice da sprema predlog izmjena Zakona o akcizama, kako bi se obezbijedilo da Vlada može odmah da interveniše usljed značajnijeg povećanja cijene goriva, zbog poskupljenja energenata na međunarodnom tržištu.

Iz Ministarstva, na čijem čelu je Milojko Spajić, objasnili su da bi predviđene promjene podrazumijevale da Vlada, kada dođe do značajnijeg povećanja cijena na mineralna ulja na svjetskom tržištu, može da donese odluku o umanjenju iznosa akciza do određenog nivoa na bezolovni benzin i gasna ulja na period od mjesec.

Odluka Vlade bi mogla da se prolongira duže od mjesec, ukoliko bude potrebe, a to će zavisiti od kretanja cijene goriva.

Pale su dionice Vektre Boka 63 odsto na 2,3 centa, Društva za menadzment poslove i upravljanje nekretninama MIG 13 odsto na 2,2, Port od Adrie deset odsto na 11,7 i Zetatransa 5,3 odsto na 90 centi.

Gubio je i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) 7,4 odsto na 85 centi.

Ove sedmice je na vanrednoj Skupštini akcionara te elektroenergetske kompanije odlučeno da se akcionarima raspodijeli dividenda u bruto iznosu od 7,48 miliona eura.

– Bruto vrijednost dividende po otplaćenoj akciji iznosi 5,13 centi, a neto vrijednost, nakon odbitka poreza na dobit, po otplaćenoj akciji iznosiće malo više od četiri centa, ili 4,67 centi -, saopšteno je iz CGES-a.

Dioničari su danas jednoglasno usvojili predlog odluke da se prošlogodišnja neto dobit kompanije, u iznosu od 12,46 miliona eura, rasporedi na način što će se 60 odsto ili 7,48 miliona isplatiti kao bruto iznos dividende akcionarima, dok će se 40 odsto odnosno 4,98 miliona eura rasporediti kao neraspoređena dobit i kumulirati sa dobiti iz prethodnih godina.

Pojeftinila je i dionica Elektroprivrede 6,25 odsto na tri eura.

Dobijale su donice Ulcinjske rivjere 11 odsto na tri eura, Poslovno logističkog centra Morača 9,4 odsto na 3,5 eura i Plantaža neznatno na 12,1 cent.

Ove sedmice je Odbor direktora Plantaža na sjednici razriješio Miroslava Vukovića sa funkcije izvršnog direktora kompanije i za vršioca dužnosti izabro Zorana Miladinovića.

– Svih šest članova predstavnika državnog kapitala glasali su za smjenu Vukovića sa mjesta izvršnog direktora – navodi se u saopštenju.

Miladinović je u kompaniji zaposlen od 1991. godine, najprije na poslovima tehnologa, a potom i glavnog tehnologa u sektoru vinogradarsko-voćarske proizvodnje.

Akcija Crnogorskog Telekoma ostala je nepromijenjena na 1,19 eura.

Iz te telekomunikacione kompanije je saopšteno da je njena neto dobit za prvih devet mjeseci ove godine iznosila 3,8 miliona eura, što je rast od 110 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

– Treći kvartal u poslovanju Telekoma obilježili su i dobri rezultati u sektoru veleprodaje, na koje je uticala dobra turistička sezona u Crnoj Gori, kao i značajan rast u mobilnom i fiksnom segmentu -, navodi se u saopštenju.

Telekom je septembar ove godine završio sa rastom prihoda od 3,7 odsto, koji su na kraju trećeg kvartala iznosili 56,6 miliona eura.

– Rast prihoda uslovljen je dobrim rezultatima u sektoru veleprodaje tokom turističke sezone, kao i rastom u ICT segmentu i fiksnim i mobilnim servisima -, objasnili su iz kompanije.

Od vjesti iz telekomunikacionog sektora izdvaja se i da je PPF Telecom Group objavila prodaju 100 odsto udjela Telenor Crna Gora mađarskoj kompaniji 4iG Nyrt.

Iz PPF Telecom Group-a saopšteno je da su se strane saglasile da ne otkrivaju cijenu transakcije, koja podliježe uobičajenom odobrenju nadležnog regulatornog tijela u Crnoj Gori. Završetak tog procesa očekuje se do kraja godine.

Izvor: Dan.co.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *