Počela izrada nacrta novog zakona o planiranju i izgradnji, u okviru kojeg ostaju i nelegalni objekti

Dodajte komentar

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma je započelo izradu nacrta novog zakona o planiranja i izgradnji, što podrazumijeva i reviziju i odredbi o legalizaciji bespravnih objekata – rekli su Pobjedi iz ovog resora.

Postupak legalizacije bespravno sagrađenih objekata se sada sprovodi u skladu sa odredbama aktuelnog zakona.

– Prema podacima dobijenim od opština, koje sprovode postupke, do jula 2021. godine predato je 53.000 zahtjeva za legalizaciju objekata, obrađeno je 47.000 zahtjeva, a legalizovano je 1.800 objekata – kazali su iz Ministarstva i istakli da su ovi rezultati očekivani, jer je u velikom broju slučajeva podnijeta nepotpuna dokumentacija. Objašnjavaju da značajan broj objekata nije izgrađen u skladu sa parametrima i/ili smjernicama planskih dokumenata, dok za neka područja zahvaćena bespravnom gradnjom plan nije donijet, ili je prestao da važi, pa je postupak legalizacije prekinut, do donošenja odgovarajućeg planskog dokumenta.

– S obzirom na ukupnu situaciju, učinjen je veliki pomak u postupku legalizacije bespravnih objekata, posebno imajući u vidu broj predatih i obrađenih zahtjeva – smatraju u Ministarstvu.

Prema zvaničnim podacima ovog resora, u decembru prošle godine predate su 52.303 zahtjeva za legalizaciju, bilo je obrađeno 45.000 zahtjeva i legalizovano 1.185 objekata. Znači da je ove godine taj proces praktično zamro, jer je stiglo novih 697 zahtjeva, riješeno ukupno dvije hiljade i legalizovano 615 objekata. To pokazuje da su opravdani prijedlozi Zajednice opština Crne Gore, čiji su predstavnici u radnoj grupi za izmjenu ovog zakona. Oni su predložili su da se pojednostavi legalizacija, uvedu nakande za korišćenje prostora i vrati nadležnost lokalnih samouprava u izradi i donošenju lokalnih planskih dokumenata. Odbor za prostorno planiranje Zajednice opština je u junu ove godine pripremio inicijativu za izmjenu ovog zakona, a na osnovu prikupljenih iskustava u primjeni ovog zakona u lokalnim samoupravama.

Inicijativa
– Rezultat konsultativnog procesa bio je da je omogućavanjem legalizacije objekata koji su izgrađeni u skladu sa smjernicama postojećih planskih dokumenata, povećan obuhvat građevina koje se mogu legalizovati prije donošenja plana generalne regulacije, a potrebna dokumentacija je pojednostavljena ukidanjem obaveze izrade projekta izvedenog objekta i dr – kazala je Pobjedi sekretarka Odbora za prostorno planiranje Zajednice opština CG Sanja Živković i naglasila da dinamiku aktivnosti određuje resorno ministarstvo.

– Opšti utisak je da se traže rješenja koja će kvalitativno unaprijediti postojeći postupak legalizacije, što je i zahtjev Zajednice opština – kazala je Živković.

Prijedlozi
Naglasila je da je, do uspostavljanja novog sistemskog rješenja podjele nadležnosti i uređenja u oblasti planiranja prostora, neophodno utvrditi nadležnost opština za izradu i donošenje lokalnih planskih dokumenata po osnovu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata iz 2008. godine (sa izmjenama i dopunama). Istakla je da je Zajednica u više navrata zahtijevala da se zakonom omogući opštinama da osnuju svoje institucije za izradu lokalnih planskih dokumenata.

– Kako taj zahtjev do sada nije prihvaćen, još jednom apelujemo na resorno ministarstvo da razmotri koristi ovakvog rješenja i njegov direktan uticaj na kvalitet planskih dokumenata – kazala je Živković.

Navodi da je predloženo da se izmjenama zakonom pojednostave uslovi za izgradnju porodičnih stambenih zgrada, kao i procedura izrade i donošenja programa privremenih objekata i načina postavljanja pokretnih i montažno-demontažnih objekata, te da se detaljno razmotre odredbe koje su u korelaciji sa donošenjem plana generalne regulacije.

Trećina ovogodišnjih zahtjeva u Podgorici
U ovoj godini Sekretarijatu za planiranje prostora i izgradnju objekata Podgorice je podnijeto 267 novih zahtjeva za legalizaciju bespravnih objekata. Značajno je veći broj zahtjeva iz prethodnog perioda za koje je dopunjena dokumentacija za nastavak postupka legalizacije.

– Naši sugrađani svakodnevno iskazuju neki vid interesovanja za pitanja legalizacije bespravnih objekata. Najčešća pitanja se odnose na propisane procedure, dokumentaciju koju je potrebno dostaviti u postupku legalizacije i visinu naknade za urbanu sanaciju, sa propisanim umanjenjima i uslovima i načinima plaćanja naknade – kazali su Pobjedi iz Glavnog grada i objasnili da su kroz Zajednicu opština uključeni u izradu propisa koji se odnose na oblast planiranja prostora, izgradnju objekata i legalizaciju bespravnih objekata.

Izvor: Pobjeda.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *