Istorijski plan: 1.750 milijardi dolara za transformaciju američke nacije

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da je Kongresu predstavio “istorijski plan” koji se odnosi na milijarde dolara za socijalne i ekološke mjere, malo prije svog puta u Evropu na samite G20 i COP26.

“Imamo okvir istorijskog ekonomskog plana”, poručio je američki predsjednik iz Bijele kuće. Ipak, nije rekao da se radi o formalnom sporazumu između dvije struje unutar svoje demokratske stranke.

“To je okvir plana koji će stvoriti milione radnih mjesta, uticati na rast privrede i ulagati u našu naciju i naše ljude”, dodao je.

On je takođe naglasio da taj nacrt plana uključuje “najveće ulaganje ikada za suočavanje s klimatskom krizom”, mjere koje će, uz trošak od 550 milijardi dolara, omogućiti smanjenje emisija gasova staklene bašte do 2030. godine od 50 do 52 odsto u odnosu na nivo iz 2005. godine.

Džo Bajden je predstavio taj plan kao rezultat dugih pregovora unutar struja u demokratskoj stranci i objasnio da “niko nije dobio sve što je želio, pa ni on”.

Iznos plana socijalnih i ekoloških mera pod nazivom “Build Back Better” je prepolovljen u odnosu na njegove početne ambicije i iznosi 1.750 milijardi dolara.

Novim planom, uz već potvrđen infrastrukturni plan, “zaista ćemo transformisati našu naciju”, zaključio je Bajden.

Izvor: Seebiz

Check Also

Renomirana kreditna institucija zapošljava: Saradnik za kreditnu analizu i izvještavanja prema CBCG

SARADNIK ZA KREDITNU ANALIZU  I IZVJEŠTAVANJA PREMA CBCG

Leave a Reply

Your email address will not be published.