Crna Gora ima pokriće NPL-a regulatornim rezervama koje su iznad prosjeka

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i viceguverner Nikola Fabris učestvuju na koordinaciji Evropske banke “Bečka inicijativa”, koja se održava 28. i 29. oktobra u Splitu.

Na konferenciji je konstatovano da se očekuje značajan globalni ekonomski oporavak u 2021. i 2022. godini.

“Za zemlje Istočne Evrope koje nijesu članice Evropske unije očekuje se stopa rasta od 6,1 odsto u tekućoj godini”, saopšteno je iz CBCG.

Ukazano je i da se očekuje da će globalni rast inflacije biti najvjerovatnije privremenog karaktera.

“Međutim, za razliku od razvijenih zemalja Evrope gdje su inflaciona očekivanja niska, u evropskim privredama u tranziciji ona su u porastu”, navode u CBCG.

Sugerisano je da povlačenje fiskalnih stimulansa ne smije biti naglo da se ne bi ugrozio ekonomski oporavak, ali ni da ne može trajati neograničeno da se ne bi ugrozila fiskalna stabilnost.

Konstatovano je da pandemija nije uticala negativno na nivo NPL-a u Istočnoj Evropi, te da Crna Gora, zajedno sa Hrvatskom, Poljskom, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Slovačkom i Mađarskom, ima pokriće NPL-a regulatornim rezervama koje su iznad prosjeka.

Na sastanku sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), guverner Žugić je istakao da je crnogorski bankarski sistem visoko likvidan, te da je koeficijent solventnosti gotovo dva puta viši od zakonskog minimuma.

Takođe je naveo da je većina bankarskih pokazatelja na rekordnom nivou.

Guverner Žugić je sugerisao predstavnicima EBRD-a da razmotre kreditne linije za mikrofinansiranje i zahvalio se na podršci koju je ova institucija pružila Fondu za zaštitu depozita.

“Bečka inicijativa” predstavlja međunarodnu platformu za dijalog i saradnju i okuplja ključne institucije iz javnog i privatnog sektora – međunarodne finansijske institucije, evropske institucije, centralne banke, regulatorne i fiskalne vlasti, kao i najveće bankarske EU grupe koje su aktivne na tržištima u nastajanju u Evropi.

Check Also

U Podgorici uhapšen osnivač Terraform Labsa – Do Kwon

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je objavio na svom tviter nalogu da je podgorička policija …

Leave a Reply

Your email address will not be published.