AMM: Ići ka ubrzanom ulaganju u održive izvore energije – odluka o ekološkoj rekonstrukciji termoelektrane – teška ali opravdana

Dodajte komentar

U Splitu održan Kongres menadžera u organizaciji Hrvatske udruge menadžera i preduzetnika CROMA, a pod pokroviteljstvom Vlade Hrvatske, posvećen održivom razvoju i liderstvu.

Crnogorsku asocijaciju menadžera predstavljao je njen predsjednik Budimir Raičković, a u delegaciji su bili i predstavnici Elektroprivrede Crne Gore Miro Vračar i Jovan Kasalica. Na Kongresu učešće su uzeli predsjednik i generalni sekretar Evropske konfederacije menadžera CEC Maxime Legrand i Torkild Justesen, kao i predsjednica Slovenačke menadžerske organizacije Medeja Lončar, predstavnici Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske Narodne banke, Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, Hrvatskog udruženja poslodavaca, Slovenačkog udruženja menadžera kao i vodećih ljudi značajnih kompanija kao što su Siemens, Deutsche Telekom, DS Smith i dr.

Na centralnom panelu posvećenom održivom razvoju, Raičković je između ostalog upoznao prisutne sa trenutnom energetskom situacijom u Crnoj Gori, a posebno pitanje je bilo vezano za sudbinu termoelektrane Pljevlja odnosno emisije CO2. Polazeći od aktuelnog trenutka kada je u pitanju energetska kriza i ekonomska održivost, Raičković je istakao da je Crna Gora u svom Ustavu definisana kao ekološka država i da crnogorska poslovna zajednica podržava ubrzano kretanje ka zelenoj ekonomiji.

Što se tiče odluka koje je donio menadžment Elektroprivrede vezano za ekološku rekonstrukciju, Raičković smatra da je to iz ugla energetske stabilnosti i značaja termoelektrane za ekonomiju Pljevalja i Crne Gore u ovom trenutku teška ali opravdana odluka.

Upoznao je prisutne da termoelektrana snabdijeva sa više od 40% električne energije Crnu Goru i u najvećoj mjeri determiniše stabilnost energetskog sistema pa bi u uslovima energetske krize kao što je ova, Crna Gora još više bila uvozno zavisna, a sigurno da bi skokovi cijena energenata uslovili još veću inflaciju i snažne udare na standard građana i ekonomiju.

Raičković ističe da neodložno i ubrzano treba ići ka izgradnji i povećanju kapaciteta iz hidropotencijala solarne energije i vjetroparkova, ali da je to izuzetno dug proces koji zahtijeva ogromne finansijske resurse i u tom kontekstu smatra da po pitanju vremenskog određenja gašenja termoelektrane Crna Gora mora u maksimalnoj mogućoj mjeri prolongirati rokove u razgovoru sa evropskim partnerima, kako se ne bi ugrozila ekonomska, socijalna i energetska održivost ne samo Pljevalja već i Crne Gore.

Na marginama kongresa delegacija AMM-a i Elektroprivrede CG imala je niz značajnih susreta, ali i priliku da upozna predsjednika Evropske konfederacije menadžera CEC sa aktuelnom energetskom i ekonomskom situacijom kao i razvojnim planovima EPCG.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *