Hrvati pohrlili u BiH po gorivo

Dodajte komentar

Nakon što su cijene goriva u Hrvatskoj oborile sve rekorde, brojni vozači odlučili su krenuti put bosanskohercegovačkih gradova u blizini hrvatske granice ne bi li barem nešto uštedjeli na gorivu.

Stoga su vozila s hrvatskim registarskim oznakama postala gotovo svakodnevna i česta pojava u BiH, a benzinske pumpe, kao i trgovački centri i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke jer se, osim goriva, usput obavlja i kupovina životnih namirnica ali i ode na ručak.

Iako su cijene rasle i u BiH, one su svejedno niže od onih u Hrvatskoj, a građani govore da im se i uz putne troškove isplati preći granica. Gorivo je, naime, u BiH u prosjeku jeftinije za oko dvije i po kune po litru.

– Pa mislim da je tri i po kune danas. Navodno da će nešto promijeniti ovi naši, ali velika je razlika, rekao je Boris Tutić iz Lipika za N1.

Posljednjih desetak dana promet vozila iz pravca Hrvatske na GP Gradiška pojačan je za oko 30 posto.

– Svaku veče radimo dnevni izvještaj gdje radimo stanje vozila iz Hrvatske. Pa, dnevno prijeđe možda nekih 300-400 vozila iz pravca Hrvatske, kazao je Hasan Kremić, iz Granične policije Gradiška za N1.

– Na dnevnom nivou sigurno 15-ak do 20, obično porodica, posjeti naš restoran, a u normalnim uslovima taj broj bude i duplo veći, kazao je Gordan Šurlan, iz restorana Đerdan.

A preko granice u Bosni i Hercegovini ne kupuje se samo gorivo, već i motorna ulja i antifriz čije su cijene takođe niže od onih u Hrvatskoj, ali i alkoholna pića kao i cigarete.

Za kupovinu veću od 400 kuna dobija se i povrat PDV-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *