Ukoliko propadne tender, Vlada odvaja koncesije za podgorički i tivatski aerodrom

Potencijalni koncesionari će 27. oktobra predstavnicima tenderske komisije predstaviti šta planiraju da urade sa aerodromima ukoliko dobiju koncesiju po aktuelnim uslovima, nakon čega će Vlada odlučiti da li da se ide u završnicu tenderskog postupka ili da se aktuelni tender poništi i raspiše novi, po drugačijim uslovima.

U Podgorici će za 11 dana svoje planove predstaviti predstavnici Corporasion Amerika airports, Inčon internacionaln airports corporasion i francusko-turski konzorcijum koji čine Aeroport de Pari (ADP) i TAV. Prema informacijama “Dana”, zainteresovani ponuđači će imati po sat i po da tenderskoj komisiji predstave dinamiku i obim uslova ulaganja, početak obavljanja koncesionih aktivnosti, zatim da kažu sa kojim aerodromima planiraju saradnju, tržišne aktivnosti, potencijalne nove rute, kao i da predstave planove sa sadašnjim zaposlenima Aerodroma Crne Gore, piše Dan.

”VLADA ĆE POKUŠATI I DA AERODROM BERANE, KOJI JE U LOŠEM STANJU I KOJI SE MORA PONOVO GRADITI, DA POD KONCESIJU UZ PODGORICU ILI TIVAT

Iz Ministarstva kapitalnih investicija kazali su da predstavljanje planova potencijalnih koncesionara nije drugi krug tenderskog postupka, već da žele da čuju planove koncesionara i da će nakon toga donijeti odluku šta će dalje raditi sa tenderskim postupkom. Tenderski postupka za aerodrome raspisala je prethodna Vlada, ali je sve stalo nakon pandemije, početkom prošle godine.

Prema pouzdanim informacijama “Dana”, Vlada će, ukoliko ovaj tender ne uspije, ubrzo raspisati novi, ali po drugačijim uslovima. Tačnije, aerodrome Tivat i Podgorica će posebno dati pod koncesiju, a sa jednim od ta dva aerodroma će tražiti da se pod koncesiju uzme i aerodrom Berane, koji bi morao da se pravi iznova.

Predstavnici Vlade su u neformalnim razgovorima, prema pouzdanim informacijama “Dana”, već najavili mogućnost raspisivanja novog tendera za aerodrome, ukoliko ovaj ne uspije, uz najavu da bi aerodrome Podgorica i Tivat dali odvojeno pod koncesiju. Novi tender bi, prema našim informacijama, bio brzo raspisan.

Poznavaoci prilika u vazdušnom saobraćaju smatraju da bi davanje aerodroma Podgorica i Tivat posebno bilo dobro, iz razloga što bi se na taj način moglo dobiti više novca od koncesionara, a i dobila bi se konkurencija, što bi koristilo Crnoj Gori kao avio i turističkoj destinaciji. Dakle, plan bi bio da različiti koncesionari dobiju Tivat i Podgoricu, s tim što bi se moglo desiti da isti koncesionar dobije oba aerodroma. Prema aktuelnom tenderu, koncesionari treba da uplate Vladi avans od 100 miliona, dok u Vladi računaju da bi odvojenim davanjem aerodroma mogli dobiti i do 120 miliona eura avansa. Takođe, dva koncesionara bi se “takmičila” koje će nove rute uvesti, koje će kompanije dovesti da lete ka Crnoj Gori, pa će zdrava konkurencija takođe donijeti koristi.

Tenderski postupak pokrenula prethodna vlada

Poznavaoci prilika u vazdušnom saobraćaju smatraju da će naredna godina biti odlična za aerodrome ukoliko pandemija stane, što sada zavisi od vakcinacije. Lani su Aerodromi zabilježili najgori rezultat poslovanja, jer je u martu sve stalo na nekoliko mjeseci. Ove godine se i svijet i tržište polako oporavljaju od pandemije, što utiče i na bolje rezultate Aerodroma.

Tenderski postupak za davanje koncesije nad aerodromima pokrenula je prethodna Vlada, dok su partije koje sada čine vlast bile protiv koncesije. Međutim, članovi ekspertske Vlade su za koncesiju, prije svih ministar finansija Milojko Spajić, što je više puta javno iskazao.

Koncesionarima, međutim, problematičan može biti aerodrom Berane. Vlada će, prema našim infromacijama, insistirati da se i taj aerodrom da pod koncesiju uz Tivat ili Podgoricu, ali je tamo loše stanje i biće potrebno da se napravi potpuno novi aerodrom. Osim što će trebati da se gradi novi aerodrom, pitanje je i koliko bi bio isplativ aerodrom, odnosno koliko bi uopšte imao putnika, koliko bi se letjelo ka tom aerodromu. Odbor direktora Aerodroma Crne Gore nedavno je obišao aerodrom u Beranama.

“Dan” je u vezi sa ovim navodima poslao pitanja Ministarstvu kapitalnih investicija i Ministarstvu finansija, ali nam je samo odgovoreno da će 27. oktobra saslušati potencijalne koncesionare i nakon toga donijeti odluku šta će dalje biti sa tenderskim postupkom.

Izvor: Dan.co.me

Check Also

Uhapšeni falsifikatori novca, obratite pažnju na apoene od 50 eura

Policija je identifikovala i lišila slobode tri osobe zbog sumnje da su izvršili krivično djelo …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *