“Novi kapitalizam”: Japan osniva vijeće za redistribuciju bogatstva

Japanski premijer Fumio Kishida pokrenuo je u petak vijeće zaduženo za formiranje strategije koja bi adresirala nejednakosti i redistribuirala bogatstvo, što Kishida naziva “novim oblikom kapitalizma”.

Krucijalni je to dio Kishidine ekonomske politike koja kombinuje “Abenomiku” bivšeg premijera Shinza Abea s naporima za direktnom redistribucijom bogatstva od kompanija prema domaćinstvima.

Dan ranije je Kishida raspustio parlament, a na parlamentarnim će izborima glavna tema biti ekonomski oporavak nakon pandemije.

“Da bi se postigao snažan ekonomski rast, nije dovoljno oslanjati se samo na tržište. To neće donijeti plodove rasta široj populaciji”, rekao je Kishida na konferenciji za novinare u četvrtak, založivši se za jači uticaj vlade na ekonomiju s ciljem raspodjele više bogatstva domaćinstvima.

Vijeće će se prvi put sastati kasnije ovoga mjeseca, a prvi predlozi trebali bi stići do kraja godine pa mogu biti uzeti u obzir u raspravi o poreskoj reformi za iduću fiskalnu godinu, kazao je novinarima u petak ministar ekonomije Daishiro Yamagiwa.

Predsjednik vijeća je Kishida, a u njemu su još i ministri, kao i 15 preduzetnika, naučnika, predstavnika sindikata itd.

Kishidino vijeće zamjenjuje prethodno vladino vijeće za strategiju rasta, koje je pomoglo pri implementiranju prioriteta Kishidinog prethodnika Yoshihide Suge, poput promicanja digitalizacije.

Izvor: SEEbiz/H

Check Also

ECB: Podići ćemo kamatne stope koliko god je potrebno

Evropska centralna banka (ECB) će podići svoje kamate koliko god je potrebno da smanji baznu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.