MKI: Akcize se mogu smanjiti i bez markiranja goriva

Dodajte komentar

UMinistarstvu kapitalnih investicija (MKI), kojem je na čelu Mladen Bojanić, ne očekuju da će novi zakon o energetici, koji će uspostaviti regulativu za markiranje goriva, biti brzo donesen, saopšteno je Pobjedi iz tog resora. Oni su juče tvitnuli da je neophodno organizovati međuresorno radno tijelo koje će napraviti analize i dati prijedloge u cilju zaštite privrede i standarda građana. Naglasili su i da markiranje goriva nije uslov za izmjenu akcizne politike. Sa protesta, koji je juče u organizaciji SDP-a održan ispred Ministarstva finansija, poručeno je da država može i mora uticati na smanjenje akciza na gorivo.

– Trenutno smo u fazi završetka prijedloga zakona o energertici, nakon čega je potrebno pribaviti neophodne administrativne, kao i saglasnost Energetske zajednice, kako bi se on našao u skupštinskoj proceduri, što iziskuje određeno vrijeme. Zbog toga ne očekujemo da će to biti brzo – kazali su Pobjedi iz MKI.

Ministar finansija Milojko Spajić je u ponedjeljak saopštio da bi se tek nakon uvođenja obaveznog markiranja goriva, odnosno hemijske akcizne markice, otvorio prostor za smanjenje akciza na gorivo, jer bi smanjilo šverc.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su naveli da će nakon donošenja zakona biti raspisan međunarodni tender za markiranje goriva i da su već obavili nekoliko konsultativnih sastanaka sa stručnjacima iz ove oblasti. Objasnili su da je u planu formiranje posebnog kontrolnog tijela, uvezanog sa Mašinskim fakultetom, koji će imati sertifikovanu laboratoriju za markiranje naftnih derivata.

– U svakom trenutku količina markera na kontrolnom mjestu mora proporcionalno da odgovara količini markera kojom je gorivo označeno prilikom uvoza. Ukoliko se utvrdi da količina markera na kontrolnom (prodajnom) mjestu nije odgovarajuća, protiv firme kod koje se utvrdi nepravilnost će biti pokrenut prekršajni postupak – objasnili su iz MIK-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *