Univerzitet Harvard

Harvard povećao bogatstvo na 53,2 milijarde dolara

Harvard, već najbogatiji na svijetu među univerzitetima, saopštio je u četvrtak da je u fiskalnoj godini koja je završila u junu ostvario dobit i povećao svoje bogatstvo na 53,2 milijarde dolara.

Univerzitet je povećanje dobiti, koje je njegova uprava nazvala “izvanrednim”, ostvario ulaganjima u privatni i javni sektor.

Tokom prethodne fiskalne godine, koja se završila u junu 2020. godine, svega nekoliko mjeseci nakon početka pandemijske krize, univerzitet je saopštio da je ostvario dobit od 7,3 odsto.

Glavni menadžer za investicije i izvršni direktor kompanije Harvard Management Company (HMC), N. P. Narvekar rekao je da bi ovogodišnja dobit bila dosta veća da je univerzitet investirao u rizičnije poslove. Međutim, napomenuo je da takav rezultat nije moguće ostvarivati svake godine.

Narvekar je u godišnjem finansijskom izvještaju univerziteta naveo da je Harvard posljednjih godina reskirao mnogo manje od drugih univerziteta.

“Drugim riječima, s obzirom na kretanja na tržištu u prošloj godini, znatno veći nivo rizika dramatično bi povećao zaradu HMC-a”, rekao je Narvekar.

Tako je na primjer MIT (The Massachusetts Institute of Technology) u ovoj fiskalnoj godini ostvario dobit od 56 odsto, povećavši svoje bogatstvo na 27,4 milijarde dolara, a Braun s 52 odsto dobiti sada na 6,9 milijardi dolara.

Check Also

Drugo veče Mtel City Groove festivala: Oduševljeni i publika i zvijezde

Drugu noć Mtel City Groove festivala obilježili su sjajni nastupi regionalnih muzičkih zvijezda. Nela, Angelina, …

Leave a Reply

Your email address will not be published.