Ovako će izgledati novi Hotel Teuta sa 5 zvjezdica (foto)

Dodajte komentar

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma – Direktorat glavnog državnog arhitekte izdalo je saglasnost kompaniji Briv construction iz Kotora na idejno arhitektonsko rješenje rekonstrukcije Hotela Teuta u Risnu, koji je uradio Studio GRAD iz Podgorice.

Kako se navodi u dokumentu, planirano je proširenje hotelskog kompleksa radi obezbjeđivanja većeg standarda, što podrazumijeva podizanje kategorizacije hotela sa 2 zvjezdice i 234 ležaja na 5 zvjezdica.

Novi urbanistički sklop hotela podrazumijeva kompoziciju od 5 građevisnkih cjelina kao interpretaciju “urbanog sela”. Funkcionalna okosnica sklopa je centralni objekat (veći dio postojećeg objekta hotela) u kome su locirani glavni javni sadržaji hotela, poput ulaznog hola, restorana sa kuhinjom, spa zone sa pratećim ugostitelsjkim sadržajem i ekonomsko – servisnim sadržajima. U novoplaniranim depadansima (objekti B, C, D i E) locirani su novi smještajni kapaciteti, pretežno studio apartmani i apartmani, dok su u prizemlju objekta B, orjentisanog ka Risnu, locirani nekoliko komercijalnih lokala i galerijski prostor za izlaganje arheoloških eksponata. Ukupno je ostvareno 150 smještajnih jedinica, u sobama, apartmanima i studio apartmanima.

Postojeći objekat zadržaće spratnost P+4, dok je za nove objekte dozvoljena spratnost P+2, svo to na površini od oko 20 hiljada kvadrata. Novi objekti ( P+2 ) trebalo bi da budu izgrađeni oko postojećeg objekta, sa formiranjem atrijuma. U slučaju da se dogradnjom i rekonstrukcijom ne može obezbijediti traženi uslov visoke kategorije, moguće je rušenje postojećeg Hotela Teuta i gradnja novog u skladu sa urbanističkim parametrima.

„Novoplanirani objekat Hotela Teuta ispunjava sve satandarde hotela sa 5 *, u rekonstruisanom postojećem objektu hotela, spajanjem postojećih soba, formirano je 85 smještajnih jedinica sa 97 kreveta, dok je u novoplaniranimdepadansima planirano 65 smještajnih jedinica sa 133 kreveta. U prizemlju postojećeg objekta planiran je ulazni hol, restorani sa kuhinjom, spa zona i tehnički blok. U depadansima C, D i E planirane su smještajne jedinice orjentisane ka zelenim vrtovima. Javni sadržaji koji su planirani u depadansu B, kao što je galerija za arheološke eksponate i poslovni prostori, orjetisani su ka uređenim pješečkim površinama. Pješačka promenadea prolaziće kroz hotelski kompleks i povezivati nekoliko manjih pjaceta, plažni trg, centralnu pjacetu i novu rivu. Hotelski restoran i spa zona su orjentisani ka pješačkoj promenadi.

Planom su predviđena dva nova javna pješačka šetališta sa obje strane objekta, širine 3 metra.

Površina restorana, kuhinje i vešeraj, uz intervencije, zadovoljavaju savremene kriterijume, dok smještajne jedinice ne ispunjavaju savremene standarde. Bazenski blok, iako sa bazenom dimenzija 25×12 m, ne zadovoljava potrebe hotela sa 5 zvjezdica i zahtijeva određena preoblikovanja.

U okviru hotela neophodno je predvidjeti za postavku zbirke eksponata sa arheoloških istraživanja na lokalitetu Carine, a u okviru postavke budućeg arheološkog muzeja Risna. Određeni hotelski sadrćaji trebalo bi da budu na raspolaganju Rišnjanima, kao što su: jahting klab, restoran, kafeterija, sportski sadržaji, trgovine i drugo….

Na sajtu resornog ministarstva još uvijek nema podataka o izdatoj građevinskoj dozvoli, a saglasnost na UT uslove ministartsvo je izdalo u maju. Do objavljivanja teksta, Radio Jadran nije uspio da stupi u kontakt sa izvršnim direktorom Briv constructiona, Vladimirom Mračevićem, koji nije odgovarao na naše poruke i pozive.

Hotel Teuta prodat nakon 17 neuspješnih licitacija

Podsjetićemo da je investitor Briv construction, tada YU Briv, Hotel Teutu otkupio od nikšićkog Onogošta na licitaciji za 6,5 miliona eura 2014. godine, a hotel „preuzeli“ 25. decembra iste godine. Kako je tada Radiju Jadran kazao jedan od vlasnika firme, Vojo Bujković, planirali su ulaganje između 14 i 18 miliona eura. Od 2009. godine bilo je 17 neuspješnih licitacija, a na posljednjoj, 2014. godine, YU Briv je tada dostavio jedinu i ujedno ispravnu ponudu. Sav novac od kupoprodaje je odmah isplaćen Onogoštu.

Hotel „Teuta“ lociran je na poziciji nekadašnjih pristanišnih zgrada iz austrougarskog perioda, uz magistralni put sa čije sa sjeveroistočne strane proteže lokalitet Carine. Gradnja Hotela “Teuta” bila je u periodu prepoznavanja turizma kao snažne ekonomske i razvojne djelatnosti. Izgradnjom “Teute”, nakon zemljotresa 1979. godine, uspostavljena je nova panorama obalne linije i postao je jedan od savremenih vizuelnih repera grada i obale zaliva.

Izvor: Radio Jadran

FOTO: Idejno rješenje, Studio GRAD, Podgorica

 

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *