Ružno pače Zapada: Najružniji grad na svijetu

Prije dvanaest godina proglasili su ga najružnijim gradom na svijetu, ali zahvaljujući tom negativnom publicitetu turisti su se za njim pomamili. Radi se o belgijskom gradu Charleroi koji je se nalazi u provinciji Hainaut i jedan je od najnapučenijih gradova u državi.

Nakon što su svojevremeno mediji prenijeli da su ga jedne holandske novine proglasile najružnijim gradom na svijetu, ovaj je valonski grad iskoristio priliku da negativni publicitet preokrene u svoju korist i modernizira svoju turističku ponudu.

Charleroi je poznat po željezarama i rudnicima uglja, a njegove vizure, ispunjene starim, industrijskim zgradama, pričaju priče o istoriji grada u kojem su mnoge fabrike zatvorile vrata još pedesetih godina prošlog vijeka. Ipak, Charleroi je u posljednjoj deceniji, nakon što je ponio neslavnu titulu, započeo svojevrsnu transformaciju. Naime, kako se u ovom industrijskom gradu sve veći naglasak stavlja na turizam, grad je prošle godine objavio i novi službeni turistički vodič na francuskom, holandskom i engleskom jeziku, piše Telesambre.

– Naglasak smo stavili na šetnje gradom jer vjerujemo da one naše turiste zanimaju, posebno u vrijeme pandemije – rekao je Thomas Parmentier, koji profesionalno piše o turističkim temama, dok je Valérie Demanet, direktorica Turističke zajednice, dodala:

– Mi u Charleroiu imamo sve što je potrebno da budemo turističko odredište: restorane, noćne kljubove, barove, smještaj, šoping centre. Ipak, u vodiču smo se fokusirali na iskustva koja se u našem gradu mogu doživjeti: ulična umjetnost, muzeji, kulturna baština, šetnje, događanja, sportske aktivnosti.

Dok turistička zajednica konvencionalnim putem pokušava oživjeti turizam grada, jedan je građanin odabrao inovativni pristup reklamiranju svog grada, piše Telerama i Ouest-France. Nicolas Buissart, mladić iz Charleroia, organizirao je neobične turističke ture gradom tokom kojih otkriva navodnu ružnoću grada, a njegova je perspektiva crna poput “crne zemlje”, kako, zbog rudnika uglja, zovu regiju u kojoj se grad nalazi. Ipak, lokalac u svome kraju i u ostacima industrijalnog nasljeđa pronalazi svojevrsnu poeziju. Njegov je paradoksalni pristup izazvao kontroverze, no nije bio neuspješan, prenosi Akta.ba.

– Ako ne možemo reći da je najljepši grad na svijetu, barem možemo reći da je najružniji. To je marketinški trik. Osim toga, po kojim je kriterijima najružniji? Centar je pun lijepih lokacija – zaključuje Nicolas.

 

Check Also

Rudović: Uvećanje dnevnice do 80 odsto za rad nedjeljom za zaposlene u medijima bi se kosilo sa važećim zakonom

Direktor Direktorata za medije u Ministarstvu kulture Neđeljko Rudović saopštio je da bi se uvećanje …

Leave a Reply

Your email address will not be published.