Trinaesto poskupljenje goriva za nove rekorde

Dodajte komentar

Gorivo će od sjutra ponovo biti skuplje u Crnoj Gori, a dosadašnje cijene benzina već su bile više od prosjeka.

Cijena dizela i lož ulja ćeporasti za čak šest centi. Tako će prvi energent od sjutra imati maloprodajnu cijenu za litar od 1,3 eura – umjesto dosadašnjih 1,24 – dok će drugi dostići 1,27 eura – u poređenju sa ranijim 1,21 eurom.

Veće cijene očekuju i kupce benzina, ali samo za tri centa. Umjesto ranijih 1,43, litar eurosupera 98 od sjutra će najvjerovatnije imati novu cijenu od 1,46 eura. Eurosuper 95 će sa 1,39 poskupjeti na 1,42 eura po litru goriva.

Razlog poskupljenja prije svega su značajne promjene na tržištima svih energenata. Kako je precizirao izvor Dnevnih, poskupljenje električne energije prouzrokovalo je da Evropa traži alternativu za grijanje na gas i lož ulje. To je rezultiralo većom tražnjom za derivatima, a samim tim i jačanje svih cijena energenata na berzama.

Ovakav trend i moguća povećanja najavio je nedavno poslanik i predsjednik SDP-a Raško Konjević. Bez obzira na iznos, dodao je, najavljeno poskupljenje je 13. od početka godine.

„Ako kupite gorivo za deset eura, šest ide državi za akcize, a četiri eura je cijena goriva”, precizirao je on i dodao da je njihov predlog o smanjenju akciza „u fioci rukovodstva Skupštine već sedam mjeseci”.

Na komentar funkcionera GP URA Gorana Đurovića da su moguće rješenje problema „podsticaji za kupovinu električnih vozila koja više nisu budućnost već sadašnjost”, Konjević je imao jasan odgovor.

„Vlada treba ozbiljno da se pozabavi problemom. Sedam mjeseci odbija da se smanje akcize. Cijene divljaju, a ona se rekonstruiše ili – što biste Vi rekli – dijeli fotelje. Možda Milojko Spajić Maršalovim planom predvidi i da besplatno dijeli električna auta. Taman da dopuni bajku”, zaključio je predsjednik SDP-a.

Kako se navodi u novom Biltenu Ministarstva kapitalnih investicija, eurosuper 95 u Crnoj Gori bio je uobičajeno iznad onih u zemljama regiona, dok je cijena eurodizela bila na nivou prosjeka.

Litar eurosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,39 eura, dok je u Albaniji i Hrvatskoj 1,47. Jeftiniji je u Srbiji za cent, u Sjevernoj Makedoniji, gdje je i dalje 1,19 eura, i u Bosni i Hercegovini, gdje košta 1,17 eura. Najjeftiniji eurosuper 95 u Evropi i dalje plaćaju građani Bugarske – 1,14 eura, dok je najskuplji stanovnicima Holandije 1,86 eura.

Za litar eurodizela, u Crnoj Gori je trebalo izdvojiti 1,24 eura. U Srbiji se može kupiti za 1,40 eura, u Hrvatskoj za 1,45, a u Albaniji za 1,46 eura. Isto gorivo u Sjevernoj Makedoniji se može kupiti za samo euro i jedan cent – što je i najniža cijena u Evropi. U Bosni i Hercegovini litar dizela košta za samo 1,06 eura. Najskuplji eurodizel plaćaju građani Švedske 1,85 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *