Beethoven AI, Workshop 2 21.-22.11.2019 im Beethovenhaus Bonn mit Malte Beocker, Prof. Dr. Christine Siegert, Michael Schuld, Dr. Matthias Röder, Prof. Dr. Ahmend Elgammal, Dr. Mark Gotham, Prof. Robert Levin, Walter Werzowa, Nicolai Böhlefeld, Richard Sänger und Dirk Kaftan

Može li vještačka inteligencija da stvori umjetničko djelo?

Vještačka inteligencija (artificial intelligence, AI) je koristan asistent: vodi nas kroz aplikacije za navigaciju, obavještava nas da li avioni i vozovi stižu na vrijeme, kao virtuelni asistent u našim pametnim uređajima odgovara na razna pitanja. Naučnici vjeruju i da može da pomogne u rješavanju gorućih problema, od raka i Alchajmera do klimatskih promjena.

Može li AI uraditi i nešto više od traženja obrazaca u velikom broju podataka? Može li biti kreativna ili stvoriti umjetničko djelo? Naše istraživanje je pokazalo da može.

Večeras u 19 sati na Facebook stranici Crnogorskog Telekoma možete pratiti svjetsku premijeru prethodno nedovršene „10. simfonije“ Ludviga van Betovena, koju je dovršio Beethoven AI – softver razvijen u Deutsche Telekomu.

A dok čekate ovaj jedinstveni događaj, istražite AI u svijetu umjetnosti.

„Edmond de Belami“

„Edmond de Belami“ je vjerovatno najpoznatiji primer kreativne AI. Ovaj portret je prvo umjetničko djelo koje je napravio AI softver, a koje se našlo na aukcijskoj prodaji. To se dogodilo na Christie aukciji 2018. godine, i prodato je za 432.500 dolara.

„Edmond de Belami“ je jedan od jedanaest portreta iz serije „La Famille de Belami“ (Porodica Belami) koja se odnosi na izmišljenu porodicu. Stvorila ih je Obvious, grupa umjetnika iz Pariza, korišćenjem AI, a da bi proizveli djela, obučili su vještačku inteligenciju bazom podataka portreta nastalih između 14. i 20. vijeka.

„Sljedeći Rembrant“

Još jedan primjer iz oblasti slikarstva je „Sledeći Rembrant“. Vještačka inteligencija je obradila 340 Rembrantovih slika i na osnovu toga stvorila portret u stilu ovog majstora – čovjeka sa bradom, šeširom i kragnom (www.nextrembrandt.com).

Takođe, ove godine je „Operacija Noćna straža“ doslikala nedostajući dio odnosno margine Rembrantovoj čuvenoj Noćnoj straži. Dio slike je odsječen 1715. godine, kada je slika trebalo da bude okačena u amsterdamskoj Gradskoj kući ali je bila prevelika za raspoloživi prostor. Dovršena slika se može vidjeti u Gallery of Honor of the Rijksmuseum u Amsterdamu.

Ideje AI softvera za knjigu A Song of Ice and Fire (Game ​​of Thrones)…

Kad obožavaoci ne mogu da čekaju da saznaju kako se neka priča nastavlja, ponekad preuzmu stvar u svoje ruke. Programer Zack Thoutt je 2017. postao nestrpljiv čekajući da George R. R. Martin završi šesti tom u ediciji „Igra prijestola“ (A Song of Ice and Fire), na kojoj je zasnovana i čuvena TV serija. Zato je u AI softver ubacio prvih pet tomova, kako bi mu omogućio da nastavi priču, a zatim je objavio nekoliko poglavlja na internet platformi Github. Mnogi obožavaoci serije bili su impresionirani.

…i Harri Potter seriju

Kompanija Botnik pokrenula je sličan projekat o Hariju Poteru krajem 2017. AI sistem je napisao nekoliko novih poglavlja, na osnovu do tada objavljenih knjiga o mladom čarobnjaku.

Nove pjesme Bitlsa?

„Daddy’s Car“ je pjesma koja zvuči kao da su je napisali Bitlsi. Ali umjesto da je riječ o kompoziciji pronađenoj u skrivenim arhivama nekog muzičkog studija, nju je komponovao Flow Machines, program za stvaranje muzike koji je kreirala kompanija Sony. Da biste sami procjenili da li je pjesma dobra koliko i djela liverpulske četvorke, kliknite ovdje.

Želite da isprobate novi recept?

Digitalni tvorac recepata već postoji: „Chefkoch Watson“ (šef Votson). Stručnjaci sa Instituta za kulinarsko obrazovanje u Njujorku, u saradnji sa stručnjacima IBM-a, programirali su algoritam za pisanje kuvara.

AI je „nahranjen“ desetinama hiljada pravih recepata, zajedno sa bazom podataka o hemijskom sastavu hrane. Kao rezultat toga, saznalo se koji sastojci posebno dobro idu zajedno (na primjer, jabuka i cimet ili riba i estragon). Sistem je zatim osmislio recepte kao što su pica od jabuka i kobasica, puding od čokoladnog hleba sa višnjama, i slani sos od piva, klementina i karamela. Prijatno!

BeethovenAI

Gotovo 200 godina bilo je potrebno da se dovrši Betovenova „10. simfonija“, a ovo nedovršeno djelo velikog umjetnika dokomponovala je vještačka inteligencija (AI), čiji je razvoj inicirao njemački Deutsche Telekom.

Putovanje ka konačnoj verziji simfonije trajalo je duže od godinu, svjetska premijera je zakazana za 9. oktobar u 19 sati, a u susret jedinstvenom muzičkom događaju iz Telekoma su odlučili da podijele najveća iznenađenja i prekretnice tokom rada na ovom projektu, i planirani trenutak otvaranja šampanjca.

Praćenje online prenosa svjetske premijere dovršene „10. simfonije“ Ludviga van Betovena, zakazane za 9. oktobar u 19h, ljubiteljima klasike u Crnoj Gori omogućiće Crnogorski Telekom putem svoje Facebook stranice. Iz Telekoma su, kao prvi uvid u završenu kompoziciju, ranije podijelili kratki zvučni odlomak simfonije u izvođenju Beethoven Orchestra iz Bona, pod vođstvom dirigenta Dirka Kaftana s Cameronom Carpenterom na orguljama: https://www.youtube.com/watch?v=OeVzbGEFEyU

Check Also

Memorandum CBCG i 16 istitucija: Zajednički razvijaju finansijsku edukaciju

Centralna banka Crne Gore (CBCG) inicirala je Memorandum o saradnji na implementaciji Programa razvoja finansijske …

Leave a Reply

Your email address will not be published.