Sedmogodišnja strategija Švedske: Za podršku Zapadnom Balkanu 560 miliona eura

Vlada Švedske je donijela odluku o novoj sedmogodišnjoj strategiji, vrijednoj 560 miliona eura, za podršku reformama u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj.

Od 560 miliona eura iz fonda za strategiju za period 2021-2027, 500 miliona je namijenjeno Zapadnom Balkanu, a 60 miliona Turskoj, saopštila je Ambasada Švedske u Beogradu.

Saradnja sa Zapadnim Balkanom uključuje Crnu Goru, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo.

Nastavak saradnje sa zemljama u regionu ojačaće uslove za demokratski i inkluzivni razvoj, navodi se u saopštenju i dodaje da će Švedska novom strategijom intenzivirati napore u oblastima zaštite ljudskih prava, demokratije, vladavine prava, ravnopravnosti polova, inkluzivnog ekonomskog razvoja, zaštite životne sredine i klimatskih promjena.

Švedska podrška će biti usmjerena i na jačanje miroljubivih i inkluzivnih društava i na „izgradnju opširnih i dugoročnih odnosa“ Švedske i zemalja u regionu, piše u saopštenju.

„Razvoj u susjedstvu Evropske unije od značaja je za Švedsku i EU. U interesu je Švedske da nastavi da sarađuje sa zemljama Zapadnog Balkana kako bi doprinijela demokratskom razvoju, sa ljudskim pravima, ravnopravnošću polova i vladavinom prava u fokusu“, rekao je švedski ministar za međunarodnu razvojnu saradnju Per Ulson Frid.

Švedska je jedan od najvećih bilateralnih donatora zemljama Zapadnog Balkana. Prema strategiji, Švedska će nastaviti da doprinosi podršci Evropske unije reformskoj agendi u zemljama Zapadnog Balkana i njihovom približavanju Uniji, navodi se u saopštenju.

Check Also

Direktori poreskih uprava: Veća naplata znači manje državnog zaduženja

Borba protiv sive ekonomije i poreske evazije jedan je od izazova svih Poreskih uprava zemalja …

Leave a Reply

Your email address will not be published.